Är kaffe bra eller dåligt för sköldkörteln? Svaret är: Det beror på dina unika förutsättningar. Häng med för att ta reda på om kaffe gynnar just dig. Och hur mycket du bör dricka i så fall.
Kaffe är något många av oss njuter av och till och med säger att vi inte kan klara oss utan. Dricker du kaffe och har du en sköldkörteldiagnos kanske tanken ändå gnager där – är det nyttigt för min sköldkörtel eller inte?
Kaffe och sköldkörteln i ett nötskal
Har du symtom från sköldkörteln, eller vet att dina värden är onormala kan det vara värt att fundera över koffeinkonsumtionen. Detta på grund av att:
- Mycket koffein har ett samband med lägre TSH men verkar inte orsaka vare sig hypo eller hypertyreos.
- Mycket koffein (mer än 2 koppar per dag eller 200 mg koffein från andra källor) ger lägre T3 som är det aktiva sköldkörtelhormonet.
De allra flesta med sköldkörtelbesvär kan om de inte reagerar negativt, dricka måttliga mängder kaffe men tänk på det här med kaffe och sköldkörteln:
- Har du symtom från sköldkörteln och dricker mer än 2 koppar per dag – prova att göra uppehåll för att se hur kaffe bidrar.
- Vänta 45-60 minuter med att dricka kaffe efter att du tagit läkemedel med sköldkörtelhormon. Annars kan upptaget av läkemedel påverkas.
- Drick inte kaffe efter lunch för att vara säker på att inte störa sömnen (hos vissa stör det sömnen i alla fall).
- Undvik kaffe helt om du nyligen fått diagnos av hypertyreos.
- Känn efter hur DU reagerar på kaffe. För känsliga personer kan kaffe orsaka stress och störd sömn.
Hur fungerar det om man tar kaffet först och väntar lite med Levaxinet?
Att vänta 45 minuter på morgonen kan kännas som en omöjlighet. Men det blir lite klurigt att dricka kaffet först eftersom Levaxin ska tas på tom mage för bästa effekt. Väntar du en timme efter kaffet har du kanske ätit något då. Viktigast är att göra på samma sätt varje dag för att kunna justera dos efter hur upptaget är. Bäst och mest förutsägbart är att först ta Levaxinet och sedan vänta för att då äta och dricka kaffe. Det är möjligt att ta Levaxin på kvällen också, diskutera med din läkare om vad som är bästa alternativet för dig.
Hypertyreos och kaffe
En grupp som inte bör dricka kaffe är alla som nyligen fått en diagnos av hypertyreos. Kaffe är en press på nervsystemet och drar igång den ”aktiverande” delen av nervsystemet som står för ”fly eller fäkta”. Efter att du druckit kaffe ökar puls och blodtryck. Du kanske upplever rusande eller oregelbundna hjärtslag, stress, oro eller diarré. Sömn samt återhämtning försämras. Eftersom nervsystemet och hjärtat redan är väldigt pressat av de höga sköldkörtelvärdena, avråds du från att dricka kaffe så länge du är mycket påverkad av sjukdomen. Men många kan reagera på kaffe även när det gått en tid. Det är viktigt att du känner dig återhämtad och inte har någon påverkan på hjärta eller lever innan du provar att dricka kaffe igen.
Övriga som kanske mår bättre utan kaffe
För andra kan det också vara bäst att låta bli kaffet. Känner du igen dig i något av följande:
- Magen fungerar inte som den ska
- Svårt att sova
- Stress eller utmattning
- Hormonell obalans
- Psykisk eller fysisk oro.
Då kan det vara läge att bli koffeinfri under en period för att se om det blir skillnad, se nedan.
Fördelar med kaffe
Viktigt att påpeka är att många av fördelarna får du bara om du inte dricker kaffe regelbundet. Det beror på att vi bygger upp en tolerans mot koffein. Först blev du piggare av den där koppen men snart behöver du den för att komma tillbaka till normala energinivåer. Då börjar många dricka mer kaffe för att få den där energikicken.
- Ökat mentalt fokus.
- Bättre fysisk prestation.
- Källa till antioxidanter. Om och om igen har konsumtion av kaffe kopplats till hälsofördelar. Men det finns många andra drycker som även de är hälsosamma, kika längre ner i texten.
- Främjar leverhälsa.
Nackdelar med kaffe
Kaffe tillför ingen energi till kroppen som mat eller sömn kan göra. Det frisätter stresshormoner som i sin tur “stjäl” av den energi du annars skulle haft tillgänglig jämnare över hela dagen. Det kan resultera i en känsla av en energimässig berg- och dalbana. Lägg till att du kan få sömnen störd så är resultatet istället att kaffe gör dig tröttare.
- Ojämna energinivåer.
- Urlakar näring som D, C och B-vitamin. Påverkar omsättning av järn och kalcium.
- Inte bara kaffe. Socker, mjölk eller andra tillsatser i kaffet kan även de påverka hälsan. Bekämpningsmedel eller mögel är inte heller ovanligt i kaffe.
- Irriterad mage.
- Sömnen rubbas.
Känn efter i din kropp
Så, bör du dricka kaffe eller ej? Det bästa är att låta din kropp tala om för dig vad som passar dig bäst. Prova att vara utan kaffe eller andra drycker med koffein i 8 veckor för att se hur du mår.
Slutar gör du smidigast genom att trappa ner långsamt. Detta för att undvika huvudvärk, sömnstörningar och humörsvängningar som annars kan komma när du slutar med kaffe.
Goda uppiggande drycker utan koffein
Kaffe är inte den enda nyttiga drycken som finns. Byt ut koppen mot ett örtté med härliga smaker. Vill du ändå känna det som att du dricker kaffe finns maskosrot eller cikoriarot som alternativ. Många av medicinalsvamparna som reishi, chaga eller lion’s mane fungerar också som varma drycker utan koffein.
Sammanfattning
Kaffe är en helt nödvändig del av mångas dag och de flesta med sköldkörtelbesvär kan dricka det utan problem. Men om du har symtom eller vet att TSH och T3 ligger lågt kan det vara värt att ta en paus i 8 veckor för att sedan ta om proverna. Vänta alltid 45-60 minuter efter att du tagit Levaxin med att dricka kaffe som annars kan störa upptaget. Du med nyligen diagnosticerad hypertyreos bör inte alls dricka kaffe.
Referenser: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10282749/
https://journals.lww.com/indjem/fulltext/9900/the_effects_of_prolonged_use_of_caffeine_on.4.aspx