Mineralen zink nämns ofta som viktig för sköldkörteln och studier visar att zinkbrist är kopplat till en sköldkörtel som inte fungerar som den ska. Upp till hälften av oss har dessutom brist på zink. Här är en guide till hur du använder zink för sköldkörtelhälsa.
– Innehåller annons för Bodystore –
Zink är en mineral med många jobb i din kropp inklusive immunförsvar, sårläkning, hud, hår och naglar samt som antioxidant. Särskilt kopplingen mellan zink och hårets hälsa är värd att nämna extra eftersom många av oss med hypotyreos och hypertyreos kämpar med att tappa hår.
Zink spelar också en avgörande roll för dina hormoner. Det kan balansera östrogen och testosteron. Vi behöver det också för att produktion och frisättning av insulin ska fungera.
Till sist har det flera viktiga roller för din sköldkörtel. Zink påverkar:
- Sköldkörtelhormonproduktion: Zink är avgörande för omvandlingen av T4 till T3, den aktiva formen av sköldkörtelhormon. Brist på zink kan minska nivåerna av T3 i kroppen vilket kan ge symtom på hypotyreos.
- Immunsystemet: Eftersom zink stödjer immunsystemet, kan det också hjälpa till att motverka autoimmuna sjukdomar som påverkar sköldkörteln. Det inkluderar Hashimotos tyreoidit (vanligaste typen av hypotyreos) och Graves sjukdom (den vanligaste typen av hypertyreos), där immunförsvaret angriper sköldkörteln.
- TPO-enzymets funktion: Zink bidrar till aktiviteten av enzymet tyreoideaperoxidas (TPO), som påverkari produktionen av sköldkörtelhormoner.
- Sköldkörtelns styrhormoner: Zink är med och balanserar nivåerna av TRH (thyroid releasing hormone) och TSH (thyroid stimulating hormone) som i sin tur avgör hur mycket hormon sköldkörteln producerar (1).
Hur vanligt är det med zinkbrist?
En studie från 2023 visar att bland personer med hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln har 49 procent brist. För dig med hypertyreos, överfunktion i sköldkörteln var siffran 37 procent. Det är med andra ord många av oss som går omkring med för låga värden av zink (1).
Vad säger forskningen om zink och sköldkörteln?
Samma studie som ovan menar att zink är en bidragande orsak dels till funktionella men också autoimmuna tillstånd i sköldkörteln. Vi backar lite och förklarar vad dessa begrepp innebär:
- Funktionell sköldkörtelsjukdom: Obalanser i nivåer av sköldkörelhormon.
- Autoimmunitet mot sköldkörteln: Immunförsvaret attackerar sköldkörteln med hjälp av ökade nivåer av antikroppar mot organet. Du behöver inte ha onormala värden för att din sköldkörtel är utsatt för en autoimmun attack men risken är större att du kommer få det i framtiden.
Studien kunde alltså se att både vid autoimmunitet som ännu inte lett till förändringar i hormoner och när det fanns en obalans i sköldkörteln som hypotyreos eller hypertyreos – var zink ofta lågt.
En annan studie visade att tillskott med zink, vitamin-A och magnesium kunde förbättra värden av T4 och minskad inflammation i form av lägre CRP. Dosen zink var då 30 mg per dag (2).
Kan jag ta zink med levaxin?
Zinktillskott kan försämra upptaget av Levaxin och Liothyronin. Därför behöver du vänta 4 timmar med att ta zink efter att du tagit ditt läkemedel.
Mat som innehåller mycket zink
Zink finns främst i animaliska livsmedel som:
- Kött: Nöt, lamm och kyckling är alla rika på zink.
- Skaldjur: Ostron är särskilt rika på zink.
- Nötter och frön: Bland vegetabiliska livsmedel utmärker sig pumpafrön, sesamfrön och valnötter som bra källor.
- Mejeriprodukter: Ost och mjölk bidrar också till zinkintaget.
- Ägg: Ägg är en bra källa till zink, särskilt äggulor.
Hur mycket zink bör jag få i mig?
En vanlig dos i de studier som undersöker fördelarna med zinktillskott för sköldkörteln är 30 mg per dag (3).
Att få i sig för mycket zink kan vara toxiskt. Symtom på zinkförgiftning inkluderar illamående, kräkningar, aptitlöshet, diarré, ont i magen och huvudvärk. Den övre gränsen för säker daglig zinkintag för vuxna är 40 mg. Har du zinkbrist kan du behöva högre doser.
Forskning visar att ett stort intag av zink (150–450 mg per dag) kan störa upptaget av andra näringsämnen, som koppar och järn, vilket kan leda till brist på dessa (4).
Vilken form av zink är bäst?
Alla zinktillskott är inte lika bra. Det beror på att zink behöver bindas till ett annat ämne för att vara stabilt och tas upp i kroppen. En del av dessa ämnen som zink binds till är förvisso billiga men de gör också att mineralen inte kan tas upp så bra. Då brukar man säga att de har låg biotillgänlighet. Zinkoxid är vanligt i tillskott men har låg biotillgänlighet vilket betyder att du i princip spolar ner ditt zink i toaletten. Exempel på former av zink med hög biotillgänlighet är istället:
- Zinkpikolinat: En av de mest biotillgängliga formerna.
- Zinkcitrat: Mycket biotillgänglig och mildare för magen än vissa andra former.
- Zinkbisglycinat: Har hög biotillgänglighet och tolereras väl.
- Zinkglukonat: Bra biotillgänglighet.
Referenser
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11432327/
2. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-020-02548-3