Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

Så skapar du din personliga läkande kost

Katarina Fornander

Den här artikeln skrevs ursprungligen för MåBra, Sveriges största magasin inom hälsa. 

Går du runt och mår halvdant? Det kan bero på reaktioner mot gluten, mjölk, soja eller andra vanliga livsmedel. Med hjälp av elimineringsdieten Clean Reset kan du hitta dina dolda matöverkänsligheter och kickstarta din läkning!

Är begreppet elimineringsdiet nytt för dig? Faktum är att äta laktosfritt och enligt FODMAP båda är exempel på elmineringsdieter. Principen är att du först utesluter det livsmedel som misstänks orsaka hälsoproblem under en period. Sedan återintroducerar du det, och känner efter hur du då mår. För dig som en gång för alla vill ta reda på hur kosten påverkar hälsan finns ett mer effektivt sätt att använda metoden.

– Genom att göra en mer omfattande elimineringsdiet som Clean Reset och samtidigt ta bort flera av de livsmedel som forskning och erfarenhet visar att många är känsliga mot, får du tydligare signaler från kroppen om vad den reagerar negativt på, säger Victoria Carinci, hälsocoach på Vitalista som tillsammans med Katarina Hagberg skrivit boken till Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost.

Läkaren Ann-Sofie Rhedin har lång erfarenhet från företagshälsovården och har informerat patienter om hälsofördelarna med att utesluta till exempel gluten eller socker. Hon ser att de allra flesta har stor nytta av att hitta sin skräddarsydda kost. Ann-Sofie menar också att en kost som ändras till att bli mer näringstät kan föra med sig flera fördelar som viktnedgång och mer energi.

– När vi äter livsmedel som är mer naturliga för oss människor är det som att det inspirerar till en hälsosammare livsstil på fler områden. Mår man bättre så kommer man kanske ut och rör på sig. Och får man i sig mer näringstät mat får man bättre hormonbalans och bättre sömn, det hör ihop, säger Ann-Sofie.

Reaktioner på gluten ofta fördröjda

Matöverkänsligheter är luriga eftersom de kan vara diffusa och reaktionerna många gånger är fördröjda. Det vill säga om du på en middag äter något du inte tål, till exempel gluten, får du ofta symtom först dagen efter eller upp till tre dagar senare. När sedan huvudvärken kommer på eftermiddagen nästa dag är det väldigt svårt att koppla ihop det med vad du ätit dagen innan. Det kan dessutom vara en ny tanke att maten du äter kan ligga bakom symtom som huvudvärk, låg energi, hudproblem, ledvärk med flera.

– Två veckor, eller mer om du behöver det, på en Clean Reset gör kroppen lugn och många symtom blir bättre. Inflammation minskar och immunförsvaret samlar kraft när det inte ständigt är retat längre, säger Victoria.

I detta lugn börjar du återintroducera livsmedel ett efter ett enligt en särskild ordning. För varje livsmedel tar du tre dagar på dig för att känna efter om du mår bra av att äta det och vill behålla det i din kost, eller utesluta det om du får negativa reaktioner. Slutresultatet blir din individuellt utprovade kost som kommer att stötta din läkning!

Viktigt att fokusera på bra mat

Det handlar inte bara om vad som plockas bort ur kosten. Det är minst lika viktigt att lägga till näringsrik mat som stöttar den så viktiga mag-tarmhälsan. För att få de långsiktigt fina resultaten efter att du provat ut din läkande kost, är tanken att du ska äta enligt den kosten även fortsättningsvis. Det här vill också Ann-Sofie Rhedin understryka.

– Se det inte som en tillfällig diet, utan gör det till en livsstilsförändring. Då får man bäst resultat, avslutar hon.

Sofia: Nu har jag full kontroll på min mage

Sofia hade provat “allt“ innan hon äntligen fick ordning på magen med hjälp av Clean Reset.

Sofia har sedan 14-årsåldern haft problem med magen i form av smärta, förstoppning, diarré, gaser och uppblåsthet. Hon har flera gånger sökt läkarhjälp för att få ordning på magen. Trots att hon genomgått många kontroller, inklusive koloskopi och gastroskopi, har vården aldrig kunnat hitta någon orsak till problemen.

– Jag blev skickad mellan olika specialister för att till slut hamna i återvändsgränder med beskedet att ingenting var fel, säger Sofia.

Själv har hon heller inte kunnat hitta något mönster i sina reaktioner. För åtta månader sedan var Sofia i en brytpunkt. Under de senaste två åren hade problemen blivit ännu värre och drabbade nu inte bara magen utan också humör och energinivå.

Hon bestämde sig för att göra något åt sin situation och kontaktade först en dietist men fick inte den hjälp hon hade hoppats på. En kollega på hennes jobb hade kontakt med hälsocoachen Victoria Carinci och förde bland annat matdagbok, det gjorde Sofia nyfiken på Clean Reset-metoden.

Elimineringsdieten blev vändningen

Sofia fick listor på det hon skulle äta respektive inte äta och instruktioner om hur lång tid hon minst skulle hålla sig till det. Ganska snabbt efter att hon kommit igång kände hon en stor skillnad i kroppen, tappade vätska och den svullna magen hon haft i så många år försvann. Det här motiverade henne att fortsätta med metoden.

– Visst, stundtals var det tufft och en stor omställning. Samtidigt hade jag haft problem i 15 år och jag tänkte att om det här är det som kan hjälpa mig så är det så himla värt det när jag kommer ut på andra sidan.

Full kontroll på magen

Strukturen och tydligheten i metoden gav Sofia möjlighet att testa hur maten påverkade magproblemen. Nu vet hon vad hon mår bra av att äta och inte. Efter den inledande perioden var kroppen nollställd och när hon testade livsmedlen som hon uteslutit ett och ett fick hon tydliga signaler från kroppen. Sofia förstår också varför hon aldrig sett något mönster i magproblemen. Problemen för henne kommer inte samtidigt som hon äter något hon inte mår bra av, utan först senare vid nästa måltid.

– Med hjälp av metoden förstår jag nu mer om hur min kropp fungerar. Gluten stannar upp min mage totalt och bacon kan jag absolut inte äta för det blir jag jättedålig av, säger hon.

Sofia har idag full kontroll på sin maghälsa. Hennes mage har stabiliserat sig helt och hållet, vätskan hon samlat på sig är borta och hon har inte ont. Dessutom har hon tappat vikt och minskat flera centimeter i midjemåttet. Energin har också kommit tillbaka. Tidigare hade hon ont även i fötterna, något som hon nu kan koppla ihop med det hon åt och idag vet hon vad hon ska undvika för att slippa det.

– Det känns inte begränsande för mig att utesluta sakerna jag upptäckt att magen inte mår bra av. Det är ett val jag gör att äta så här eftersom det får mig att må så mycket bättre. Om jag blir riktigt sugen även om det är något jag vet att jag reagerar på, tar jag ett medvetet beslut om det är värt det eller inte.

Så hittar du dina egna värstingar bland livsmedlen

Clean Reset kickstartar med två dagar på flytande föda och därefter följer 14 dagar med eliminering av en rad livsmedel som man av forskning och erfarenhet vet har förmågan att skapa oreda i kroppen hos många människor.

Samtidigt som du utesluter en rad livsmedel ur din kost, boostar du med härligt fräsch mat som ger massor av näring till din kropp och som har en läkande effekt på mage och tarm (där ca 70% av ditt immunförsvar sitter). Du får alltid äta dig mätt och du äter av både fett, protein och kolhydrater.

Efter 16 dagar, när kroppen känns lugn och redo, påbörjas en systematisk återintroducering av en irritant i taget. Samtidigt är du mycket lyhörd för kroppens signaler: De livsmedel du upplever en negativ reaktion av, fortsätter du att utesluta ur din kost. De livsmedel din kropp inte reagerar negativt på återinför du i din kosthållning igen.

Resultatet är att du har lärt känna din kropp och dess signaler och har hittat fram till just din läkande kost: en utprovad kosthållning som hjälper till att stärka din hälsa och ditt immunförsvar.

Clean Resets tre principer

  1. Plocka bort maten som stör
  2. Boosta med massor av näring
  3. Läk tarmen och balansera tarmfloran

Utesluts under Clean Reset

– Alkohol

– Choklad och kakao

– Citrus

– Gluten och vete

– Jäst

– Koffein och kaffe, inklusive svart och grönt te

– Rött kött och fläskkött

– Majs

– Mjölkprodukter

– Nattskatteväxter som potatis och tomat

– Nötter

– Raffinerade vegetabiliska oljor

– Sesamfrö

– Skaldjur

– Socker

– Soja

– Tobak

– Ägg

OBS! Flera av livsmedlen på listan är naturligtvis nyttiga – förutsatt att du tål dem.

Vad ska du äta nu?

Oroa dig inte, det finns massor av god mat du får äta obegränsat av. Du kan välja t.ex. fisk, lamm och kyckling, frukt och bär, grönsaker, kryddor, läkande oljor och mycket mer.

Läs mer om Clean Reset genom att klicka här.

Vill du med hypertyreos veta mer om livsstilen som läker? Klicka här för att läsa mer om boken Efter Graves – Din väg till läkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.