Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.
5 lösningar för viktuppgång vid hypertyreos + vad den beror på

6 lösningar på viktuppgång vid hypertyreos

Katarina Fornander

Viktuppgång vid hypertyreos är bortglömt men väldigt vanligt. De flesta vet att man oftast går ner i vikt av en överaktiv sköldkörtel och blir överraskade när kilona smyger sig på. Varför ökar många i vikt och vad kan du göra för att gå ner igen? 

När du först kommer under behandling och har fått din diagnos är det många som har gått ner i vikt. Hur mycket varierar från person till person. Sjukdomen ökar ämnesomsättningen och det gör att inte bara fett utan även muskler och skelett bryts ner och det leder till minskad vikt. 

Därför är det naturligt att gå upp i vikt igen när ämnesomsättningen normaliseras. Vi kan också få ändrad salt- och vätskebalans när vi börjar behandlas och hålla mer vätska, vilket ökar vikten på vågen. Men det förklarar inte varför så många kvinnor, vilket forskningen bekräftar, går upp allt de tappat och sedan ännu mer.

 • Studier visar att kvinnor oavsett behandling för sin hypertyreos går upp i vikt, vare sig de får läkemedel, radiojod eller operation.
 • I början av studien var deltagarnas medelvikt lägre än normalbefolkningens men det förändrades under studiens gång. 44 procent av patienterna med ett normalt BMI i början blev överviktiga eller feta. 
 • När patienterna var färdigbehandlade hade de högre risk för övervikt än normalbefolkningen (gällde både kvinnor och män).
 • Män går upp i genomsnitt 8 kilo.
 • Kvinnor går upp i genomsnitt 5,5 kilo.
 • En stadig viktuppgång verkar ske de första 6 månaderna och sedan planar den ut men vissa upplever viktuppgång under två år eller mer. 
 • Patienter med Graves (även kallat giftstruma eller Basedows sjukdom) verkar gå upp med i vikt än de med annan typ av hypertyreos.
 • De som behandlas med radiojod än vid läkemedelsbehandling. Operation var inte med som jämförelse i studien.
 • Mer viktuppgång sågs även vid ett högre TSH och lägre T4 (1). 

6 lösningar för viktuppgång vid sköldkörtelbesvär

Den här artikeln är skriven främst till dig som har hypertyreos med om du som läser detta har hypotyreos, kan det vara bra att veta att den oönskade viktuppgången ofta sker på grund av samma orsaker.

1. Ställ in din behandling 

Många kvinnor kan berätta om att de till slut blev av med sin extra vikt när de avslutade sin behandling med tyreostatika (det vill säga thacapzol eller methimazol) och Levaxin och fick tillbaka sina egna hormoner. 

En studie visade mycket riktigt att de patienter som gick upp mest i vikt också hade hamnat för lågt i sina hormonvärden (4). Eftersom sköldkörtelhormonerna svarar för cirka 60 procent av vår ämnesomsättning, ökar risken för att gå upp i vikt om vi har för låga hormonvärden. 

Även om du har hormonnivåer som är inom normalspannet betyder inte det att de är optimala för dig eller att du står på rätt behandling. Normalspannet är väldigt brett och oftast vet du inte vilka värden du hade när du var frisk. Det handlar också om hur förhållandet mellan T4 och T3 ser ut.

När patienter med Graves behandlas, har vi lägre kvot mellan T4 och T3 än patienter i normalbefolkningen. T3 är det aktiva hormonet som kan påverka vår ämnesomsättning. En lägre nivå av T3 än den som är optimal för dig, även om den är inom referens, kan innebära viktuppgång. 

Behandling med Levaxin är endast T4 och det antas att det ska omvandlas till T3 i kroppen men så sker inte alltid, som studien ovan illustrerar. 

Lösningar: 

Testa dina hormonvärden. De flesta mår som bäst med ett TSH mellan 0,5 och 2 mE/L och läkare bekräftar att patienter som inte mår bra trots behandling oftast inte har hamnat rätt i sitt TSH. 

Undersök dina behandlingsalternativ. Tillägg av T3 eller att byta till NDT (Natural desiccated thyroid) gör att en del går ner i vikt.  

Se till att du konverterar ditt T4 till T3. Här är några exempel på vad som hindrar konvertering:

 • näringsbrister
 • alkohol
 • ålder
 • diabetes
 • bekämpningsmedel
 • fasta och 
 • en hektisk vardag.

Scrolla längst ner på den här sidan för att ladda ner en gratis e-bok på 13 sidor om att ställa in din behandling och förbättra din konvertering från T4 till T3.

2. Bygg upp din muskelmassa 

Vid hypertyreos förlorar vi inte bara fett utan också muskler. Dessa är viktiga för vår ämnesomsättning och mindre muskelmassa gör att vi kan uppleva en vikt som kryper uppåt (5). Studier visar att fettmassa är det vi först lägger på oss efter påbörjad behandling, och muskelmassan återkommer först senare (6). 

Lösning:

Hjälp muskelmassan på traven genom styrketräning när du är redo för det. Läs här om styrketräning och annan träning vid hypertyreos. Särskilt inte om du nyligen är diagnosticerad eller ännu inte känner dig återhämtad efter sjukdomen behöver du höra med din läkare om du har klartecken att träna men även lära dig att lyssna på din kropp vilken träning du mår bra av.

Ät mer protein. En grupp kvinnor som åt 25 procent av sitt dagliga energiintag från protein minskade sitt kroppsfett och ökade sin muskelmassa. De var inte fysiskt aktiva och från början normalviktiga men med hög andel kroppsfett. Gruppen de jämfördes med fick 15 procent av sitt energiintag från protein (15).

3. Hitta rätt kost för dig 

Kost för viktnedgång är långt ifrån att räkna kalorier. Snarare handlar det om att hålla koll på blodsocker, se till att ösa på med antiinflammatoriska matvaror och pyssla om din tarmflora. Vi pratar kvalitet framför kvantitet. Det känns också livsbejakande att äta tills vi blir mätta och för näringens skull. 

Det vore fantastiskt om det gick att peka på en kost som passar alla med hypertyreos. Viktnedgången kom som ett brev på posten och immunförsvaret lugnade ner sig. One size fits all. Men så är det förstås inte. Kvinnor som berättar om sin kost vid hypertyreos som hjälpt dem antingen gå ner i vikt eller stabilisera har använt alltifrån medelhavskost till LCHF. 

Personer med Graves har mätbart högre nivåer av inflammation och de med ögonsjukdom har ännu högre nivåer av inflammation. Inflammation är alltså tätt kopplat till hypertyreos och även till viktuppgång. Kronisk låggradig inflammation bäddar både för autoimmuna sjukdomar som Graves och övervikt. 

Lösningen:

Ät riktig mat. Ät så lite som möjligt, gå hungrig och kilona kommer rasa av? Nej, det stämmer inte. Framför allt för att en kalori inte är en kalori. Forskning gör att vi kan dra slutsatsen att om du äter 2000 kalorier från ultraprocessad mat som vitt bröd, läsk, chips, bakverk och liknande färdigmat går upp mer i vikt än den som äter 2000 kalorier från hela råvaror som frukt, grönsaker och kött. Ät mer mat och mindre produkter (3). 

Minska inflammation. Genom att sänka din inflammation, där kosten är ett av de allra bästa sätten, får du bättre förutsättningar för att gå ner i vikt. Läs mer om kost vid hypertyreos här: Vilken är bästa kosten för dig med hypertyreos?

Ett populärt alternativ är autoimmun kost (AIP). Teoretiskt sett, och det finns också ett par små studier som visar att det kan hjälpa vid hypotyreos (– inte hypertyreos ännu) ska denna kost vara antiinflammatorisk och lugna immunförsvaret. 

Fördelen med en elimineringkost, som AIP, är att du får veta hur du själv reagerar på olika livsmedel. Du lär dig känna igen när inflammationen ökar i din kropp och kan välja att utesluta dessa livsmedel. Forskning har även visat att patienter med autoimmun sköldkörtelsjukdom som följde en elimineringskost gick ner mer i vikt än en grupp som inte gjorde det. Båda grupperna justerade sitt energiintag men den ena undvek födoämnen som vete och mjölk. Forskarnas egen slutsats är att den typen av kost kan minska inflammation vilket underlättar viktnedgång (14).

4. Balansera aptitregleringen 

När vi har höga nivåer av sköldkörtelhormoner kan många av oss äta som hästar och ändå inte bli mätta. Det är inte heller de bästa matvalen vi gör, snabbmat med socker och ohälsosamma fetter. Det här bekräftas också i studier där man kan se en ökad hunger när sköldkörtelvärdena är förhöjda (8). Hormoner som styr hunger och mättnad är också påverkade, ghrelin och IGF-1 är båda låga vilket driver hunger (9). 

Om vi fastnar i ett mönster av att äta skräpmat som sätter blodsockret i svaj kan det leda till viktuppgång. 

Hypertyreos leder till problem med att reglera blodsockret, vilket kan få dig att sträcka dig efter närmaste godispåse ofta. Ibland är detta droppen som utlöser diabetes eller förstadiet prediabetes, vilket i sin tur är kopplat till övervikt. För många förbättras blodsockret med behandlingen men det kan ha blivit kvar ett ätmönster som leder till övervikt. 

Lösning:

Kontrollera dina blodsockernivåer. Har du prediabetes eller till och med diabetes är det viktigt att du får reda på det så snabbt som möjligt så att du får rätt behandling. Kom ihåg att med rätt livsstilsförändringar är det fullt möjligt att du kan bli av med din diabetes.  

Minska sug. Känner du igen dig i att du har ett stort sug efter skräpmat och socker har du allt vinna på att förbättra din blodsockerreglering och de hormoner som reglerar aptiten. 

 • Ät alltid frukost, gärna inom en timme efter att du stigit upp.
 • Frukosten ska innehålla rikligt med protein och fett.
 • Ät grönsaker till varje måltid.
 • Ät något varannan eller var tredje timme och vänta inte på att bli hungrig, då är blodsockret redan i svaj.
 • Välj mellanmål med lågt glykemiskt index. Till exempel: nötter, frön, kokt ägg.
 • Ät aldrig mat med högt glykemiskt index utan att samtidigt äta protein eller fett.

Andra möjliga livsstilsåtgärder: sömn, vardagsaktivitet, tillskott av magnesium, krom och omega-3, probiotika i tillskott eller mat som surkål, minska stress och drick ett glas vatten med 1 msk äppelcidervinäger innan måltid.

Svartkummin. Du kan också prova svartkummin, frön som enligt forskning ha förmågan att dämpa aptiten och underlätta viktnedgång. Som grädde på moset kan svartkummin även dämpa autoimmunitet mot sköldkörteln och förbättra sköldkörtelns funktion.

Bryt en dålig vana. Har vi vanligtvis vid eftermiddagens fika ätit sött är risken stor att hjärnan förväntar sig den belöningen varje dag. Sötsakerna har blivit en dålig vana. För att bryta en ovana kan du prova: 

 • Plocka inte bara bort sötsakerna, ersätt dem med ett hälsosamt alternativ.
 • Gör något annorlunda, som att istället för att gå raka vägen till fikarummet gå en sväng på kontoret eller helst utomhus först. 
 • Påbörja en utmaning med en vän eller partner. 

5. Återställ näringsbrister 

Näringsämnen urlakas vid hypertyreos av den snabba ämnesomsättningen och vid diagnos har vi ofta brister. Inklusive de näringsämnen som är viktiga för ämnesomsättningen. Antingen för att de hjälper oss bilda energi eller för att de hjälper oss bygga muskler och skelett. Muskler och skelett är vävnader som kräver energi och höjer vår ämnesomsättning. 

Lösning:

Återställ näringsämnen som är viktiga för en hälsosam ämnesomsättning. Tillskott kan hjälpa den som nyligen fått diagnosen eller har kvarstående symtom. Läs mer om vilka näringsämnen vi ofta har brist på vid hypertyreos i den här artikeln om tillskott.

Nummer ett är en näringstät kost som du äter av i tillräckliga mängder. 

Se till att din matsmältning fungerar. Har du symtom från magen eller ser du på avföringen att du inte bryter ner din mat? Att matsmältningen är långsam kan vara ett tecken på att du är överbehandlad, se lösning 1. Prova tillskott av matsmältningsenzymer och saltsyra. Ät i lugn och ro och tugga ordentligt. 

6. Stärk din vagusnerv

”Stärk min vadå?”, kanske du tänker nu. Ingen fara, vi tar det från början. Ditt autonoma nervsystem (det vill säga det vi inte styr över själva) är uppdelat i två – en del för flykt och kamp (sympatikus) och en del för lugn och ro (parasympatikus). Vid Graves stärks den del som står för flykt och kamp – det här visste du kanske eftersom många av oss blir så stresskänsliga – på bekostnad av den lugnande delen.

Den viktigaste nerven i ditt parasympatiska nervsystem heter vagus. Många av oss med hypertyreos har en försvagad vagusnerv, visar forskningen.

Nu kommer vi till viktnedgång och vagus. Personer med övervikt har en vagusnerv som är försvagad och när vagusnerven stimuleras och blir starkare minskar studiedeltagare i vikt (10). Kopplingen är sämre aptitreglering och ökad inflammation när inte vagusnerven är aktiv.

Lösning:

Stärk din vagusnerv.

 • Diafragmaandning. Anders Olsson har metoder för att lära dig andas rätt. Lyssna till exempel på honom här i Hälsosnack.
 • Andas ut. Andra andningsövningar med utandningar som är längre än inandning. När du andas in hämmas delar av vagusnerven och när du andas ut aktiveras den igen. Därför kan du för att lugna ner din fysiologi göra andningsövningar där du andas ut mer än du andas in. Andas djupt med magen och sikta på 5-6 andetag per minut.
 • Mediativa tillstånd. Yoga, tai chi, meditation, bön med mera, försätter dig ett lugnare tillstånd och aktiverar vagus. Det går inte att betona tillräcklig mycket hur effektivt detta är. Forskning visar till exempel att meditation bygger om ditt svar på stress så att du snabbare lugnar ner dig efter att något otrevligt inträffat. Hjärnan förändras så att de delar som hjälper dig att behålla lugn och harmoni stärks och får fler celler, medan andra strukturer som är kopplade till oro och rädsla minskar i storlek.
 • Gurgla och sjunga. Musklerna bak i munnen aktiveras vilket stimulerar vagus. Passa på att gurgla när du dricker vatten. Gurgla djupt och ganska länge så att det känns lite utmanande. Sjung till en bra låt när du diskar eller åker bil.

Även sömn, tid i naturen, tid med nära och kära eller bara göra ingenting är bra för din vagusnerv.

En stor bonus är att dessa övningar kan hjälpa den trötthet och hjärntrötthet många av oss upplever eftersom vagus och hjärnan har ett intimt samarbete.

Vill du läsa mer om hur du kan balansera nervsystemet, bli piggare och känna dig som dig själv igen kan du göra det i boken Efter Graves – Din väg till läkning.

Myter om sköldkörteln och viktnedgång

Att gå ner i vikt presenteras ofta som att det enda vi behöver göra är att träna hårdare och äta mindre. När du har problem med sköldkörteln behöver du vara lite mer eftertänksam och anpassa dig efter vad din kropp behöver. Här är några saker att tänka på.

Ashwagandha och viktnedgång vid hypertyreos

Örten ashwagandha framhålls ibland som en universallösning vid stress eller oönskad vikt. Men har du hypertyreos finns anledning att vara försiktig.

Långvarig stress kan som du redan läst om minska sköldkörtelns aktivitet. Ashwandha kan genom att det minskar stresshormonet kortisol, öka produktionen av sköldkörtelhormoner igen. Tar du läkemedel som helt eller delvis bromsar sköldkörtelns produktion bör du undvika ashwagandha. För dig är lösningen istället att minska på stress.

Har du opererat eller strålat sköldkörteln och inte har någon fungerande del av den kvar är det en annan sak. Då kan du använda ashwagandha utan risk för hypertyreos.

Kalorirestriktion

I maten vi äter finns energi som vi i dagligt tal benämner kalorier. Sköldkörteln kan känna av om vi får i oss den energi vi behöver, annars skruvar den ner ämnesomsättningen. En studie visade att personer som ätit för lite energi för sina dagliga behov, också hade lägre nivåer av T3 (11). 

Hur kan du veta om du äter för lite? Några tecken på att du behöver äta mer:

 • Svårt att sova
 • Tänker på mat hela tiden 
 • Går inte ner med i vikt eller viken ökar 
 • Du är förstoppad
 • Humörsvängningar och irritation. 

En annan aspekt är också att när vi äter lite mat får vi också i oss mindre näring. För att må bra vid sköldkörtelsjukdom behöver vi ordentligt med näringsämnen. Tillskott ska aldrig ersätta en hälsosam, varierad och näringstät kost. 

Träning

Träning är ofta en självklar del i ett viktminskningsprogram. Experter debatterar faktiskt om träning verkligen kan få oss att gå ner i vikt. En del studier har kommit fram till att kosten har större effekt än ett träningsprogram. De säger också att träning framför allt kan förhindra att du går upp mer i vikt men även att det kan omforma kroppen genom att öka muskelmassa och minska bukfett (12).

Däremot är det ingen som debatterar om träning är hälsosamt eller inte. Och när det kommer till kritan är det faktiskt hälsan som är det intressanta. Studier visar att personer som tränar för att det får dem att må bra, genomför fler pass än de som som tränar för att de vill gå ner i vikt. 

Du som har problem med sköldkörteln kan behöva anpassa din träning för att passa din kropp. Kanske har du tränat mycket förut men märker att du inte kan träna på samma sätt längre. Är dina hormonvärden inte normala kan du också riskera att skada hjärtat samt att kroppen inte kan ta till sig träningen. Det gäller oavsett om hormonerna är för låga eller för höga. Är det för låga, återhämtar sig inte kroppen tillräckligt väl efter ett pass och är de för höga bryts vävnaden ner snabbare än den byggs upp. Läs mer om träning vid hypertyreos.  

Fasta 

Kanske har du hört talas om fördelarna med fasta? Det kan påverka riskfaktorer för cancer hjärthälsa och hjälpa vid viktnedgång (11). Valter Longo är också en förespråkare för att använda fasta för att minska autoimmunitet. 

Nackdelarna är att det ställer krav på kroppens stressystem som binjurar att bilda mer och kortisol. Det är precis vad hypertyreos också gör med kroppen och därför kanske du inte har de resurser som krävs för att fasta. Fasta kan också minska omvandlingen av T4 till T3.

Om dina binjurar inte återhämtat sig efter sjukdomen kan därför fasta vara för tufft för din kropp just nu. Du kan prova dig fram och se hur det känns för dig. Det är normalt att behöva vänja sig med att fasta men ganska snart bör det kännas bekvämt. Om du fortsätter må dåligt under tiden du fastar eller upplever påverkan på andra sätt som mer PMS eller klimakteriesymtom är det antagligen inte rätt för dig just nu. Ge din kropp bra näring och återhämtning en period och sedan kan du prova igen. 

Även kortare fasta som 12-13 timmar kan ha positiva effekter och en grupp kvinnor med bröstcancer fick minskad återfallsrisk om de fastade 13 timmar över natten. 

Lågkolhydratkost

Möjligen bör vi med hyper inte heller äta för lite kolhydrater. Detta eftersom de som äter mindre kolhydrater också tenderar att ha högre kortisolnivåer, vilket som du läste ovan i sin tur kan leda till lägre nivåer av det aktiva T3 (13).

Däremot bör du undvika kolhydrater som höjer blodsockret (till exempel vitt bröd, ris, godis och liknande). Grönsaker, rotsaker och en del frukt som äpplen och även bär innehåller kolhydrater med lägre påverkan på blodsockret. 

Slutsats – viktuppgång och sköldkörteln

Även om det är vanligt att först gå ner i vikt vid hypertyreos upplever många att när behandlingen startar går de upp allt igen plus lite till i vikt.

Det första du bör se över är din dos och typ av hormonersättning. Det finns ofta rum för justering eller att prova en ny typ av läkemedel.

Därefter kan du med hjälp av din livsstil underlätta för vikten att balanseras, men utan att träna för mycket eller svälta dig. 

P.S. Funderar du på om tar rätt dos sköldkörtelhormoner? Scrolla ner för att få en gratis e-bok som kan hjälpa dig att få mer energi och balansera din hormoner. På 13 sidor går vi igenom Steg 1 – Få reda på om du tar för mycket eller för lite hormon, Steg 2 – Se över dina behandlingsalternativ och Steg 3 – Använd kraften i rätt livsstil.

Källor

1. Boelaert K, Torlinska B, Nichols L. et al.  Patients treated for hyperthyroidism are at increased risk of becoming obese: findings from a large prospective secondary care cohort. Thyroid. 2019;29(10):1380-1389.
2. Dale J, Daykin J, Holder R, Sheppard MC, Franklyn JA. Weight gain following treatment of hyperthyroidism. Clin Endocrinol (Oxf). 2001 Aug;55(2):233-9. doi: 10.1046/j.1365-2265.2001.01329.x. PMID: 11531931.
3. Pontzer H, Durazo-Arvizu R, Dugas LR, Plange-Rhule J, Bovet P, Forrester TE, Lambert EV, Cooper RS, Schoeller DA, Luke A. Constrained Total Energy Expenditure and Metabolic Adaptation to Physical Activity in Adult Humans. Curr Biol. 2016 Feb 8;26(3):410-7. 
4. Hall KD, Ayuketah A, Brychta R, Cai H, Cassimatis T, Chen KY, Chung ST, Costa E, Courville A, Darcey V, Fletcher LA, Forde CG, Gharib AM, Guo J, Howard R, Joseph PV, McGehee S, Ouwerkerk R, Raisinger K, Rozga I, Stagliano M, Walter M, Walter PJ, Yang S, Zhou M. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. 
5. Carbone JW, McClung JP, Pasiakos SM. Skeletal muscle responses to negative energy balance: effects of dietary protein. Adv Nutr. 2012;3(2):119-126. 
6. Kim MJ, Cho SW, Choi S, Ju DL, Park DJ, Park YJ. Changes in Body Compositions and Basal Metabolic Rates during Treatment of Graves’ Disease. Int J Endocrinol. 2018;2018:9863050. Published 2018 May 3. 
7. Cugini P, Paggi A, Cristina G, Ceccotti P, Pellegrino AM, Fontana S, Di Marzo A, Vacca K, Di Siena G. Hunger sensation in Graves’ disease before and after pharmacological therapy. Clin Ter. 1999 Mar-Apr;150(2):115-9. PMID: 10396860.
8 .Röjdmark S, Calissendorff J, Danielsson O, Brismar K. Hunger-satiety signals in patients with Graves’ thyrotoxicosis before, during, and after long-term pharmacological treatment. Endocrine. 2005 Jun;27(1):55-61. doi: 10.1385/ENDO:27:1:055. PMID: 16077172.
9. Cienfuegos S, Gabel K, Kalam F, Ezpeleta M, Wiseman E, Pavlou V, Lin S, Oliveira ML, Varady KA. Effects of 4- and 6-h Time-Restricted Feeding on Weight and Cardiometabolic Health: A Randomized Controlled Trial in Adults with Obesity. Cell Metab. 2020 Sep 1;32(3):366-378.e3. doi: 10.1016/j.cmet.2020.06.018. Epub 2020 Jul 15. PMID: 32673591.
10. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.130.suppl_2.19336

11. Weiss EP, Villareal DT, Racette SB, Steger-May K, Premachandra BN, Klein S, Fontana L. Caloric restriction but not exercise-induced reductions in fat mass decrease plasma triiodothyronine concentrations: a randomized controlled trial. Rejuvenation Res. 2008 Jun;11(3):605-9. 

12. https://time.com/6138809/should-you-exercise-to-lose-weight/

13. Iacovides S, Maloney SK, Bhana S, Angamia Z, Meiring RM. Could the ketogenic diet induce a shift in thyroid function and support a metabolic advantage in healthy participants? A pilot randomized-controlled-crossover trial. PLoS One. 2022 Jun 3;17(6):e0269440. doi: 10.1371/journal.pone.0269440. PMID: 35658056; PMCID: PMC9165850.

14. Ostrowska L, Gier D, Zyśk B. The Influence of Reducing Diets on Changes in Thyroid Parameters in Women Suffering from Obesity and Hashimoto’s Disease. Nutrients. 2021 Mar 5;13(3):862.

15. Haghighat N, Ashtary-Larky D, Bagheri R, Mahmoodi M, Rajaei M, Alipour M, Kooti W, Aghamohammdi V, Wong A. The effect of 12 weeks of euenergetic high-protein diet in regulating appetite and body composition of women with normal-weight obesity: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2020 Nov 28;124(10):1044-1051. doi: 10.1017/S0007114520002019. Epub 2020 Jun 9. Erratum in: Br J Nutr. 2021 Sep 28;126(6):959.

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.

En norsk studie om Graves 25 år senare visar på flera hälsoutmaningar men när vi vet var hindren ligger kan vi motverka dem. Här får du veta vad du ska tänka på.