Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

5 atomiska vanor för sköldkörteln

Katarina Fornander

Små förändringar kan också ge bra resultat. Här får du 5 vanor som bara tar minuter men har bevisad effekt på tarmflora, hjärnhälsa, viktnedgång och mer. 

1. Ät mer kryddor 

Mag-tarmhälsa är väldigt centralt och när vi har hypo- och hypertyreos kan man genom mätningar se att tarmfloran är förändrad. Även om vi inte ännu förstår exakt hur sambanden ser ut mellan sjukdom och förändringar i tarmfloran är det alltid en bra idé att stärka den. 

Med hjälp av 1 tsk kryddor om dagen kan du förändra din tarmflora positivt. Deltagare i en studie fick äta exempelvis:

 • Kanel
 • Ingefära
 • Kummin
 • Gurkmeja
 • Rosmarin
 • Oregano
 • Basilika och 
 • Timjan. 

Tack vare det hade de efter 4 veckor en rikare tarmflora. Indisk mat eller medelhavskost innehåller ofta mycket kryddor. Du kan alltid öka på i receptet av din favoritkrydda. 

2. Kirtan Kriya

Den här tekniken är en meditation som kommer från Kundaliniyoga. 

Innan du avfärdar Kirtan Kriya, för den innehåller både mantra och handrörelser (flummigt!) behöver du veta det här: 

Med sköldkörtelsjukdomar har vi ofta besvär som kommer från hjärnan. Det kan vara hjärntrötthet, dålig minne, svårt att koncentrera dig med flera kognitiva symtom. Kirtan kriya har i studier kunnat:

 • Minska stess
 • Minska depression
 • Öka energi 
 • Förbättra sömnen
 • Förbättra minnet
 • Minska uttryck av nitton inflammatoriska gener
 • Föryngra cellerna

På 12 minuter om dagen. Låter inte det som en väldigt bra investering? Sök på Youtube för att lära dig hur du gör. Och låt inte dina fördomar hindra dig från att testa. 

Inom yoga anser man att 40 dagar är den tid som behövs för att få hela effekten av en meditation. Så utmana dig själv att göra meditationen varje dag under 40 dagar. Studierna som gjorts har pågått i 8 veckor så om du vill följa samma protokoll – fortsätt gärna i 20 dagar till.

Och du – om du känner dig misslyckad som börjar tänka på annat när du mediterar. Tänk om. En stor del av nyttan är när du upptäcker att du flutit iväg i tankarna och sedan vänligt för tillbaka dem till det du vill koncentrera dig på. Om och om igen. Det är också den kunskapen du har mest nytta av i verkliga livet. 

3. Svartkummin

Vi håller oss kvar i Indien en stund och kikar på svartkummin. Inom ayurveda har den använts i tusentals år för att förbättra matsmältningen. Västerländska forskare har dock upptäckt fler fördelar med dessa frön. 

Hos patienter med hypotyreos minskade BMI och antikroppar mot skölkörteln samtidigt som T3 ökade. Det här är intressant eftersom de vanligaste sköldkörteldiagnoserna är autoimmuna och drivs av antikroppar mot sköldkörteln.

Dosen var 2 gram svartkumminpulver per dag i 8 veckor. Det kan bli billigare för dig att köpa frön och mala själv. 

Studier bekräftar också att svartkummin kan minska stress och förbättra sömn. Flera flugor i en smäll. 

4. Skriv dagbok 

En dagbok är ett perfekt sätt att upptäcka mer om din hälsa. Du kan se samband du tidigare inte varit medveten om och att skriva ner vad du gjort under dagen får du distans till det och kan se tydligare vad du redan gör bra och vad du kan förbättra.

Att det hjälper dig att fokusera på dina hälsomål blir tydligt om vi tittar på vad som hände när personer som ville gå ner i vikt skrev en matdagbok. Studien omfattade 1700 personer som skrev dagbok under 6 månader gick ner dubbelt så mycket i vikt som de som inte skrev dagbok. 

En dagbok är också toppen för att upptäcka mat du inte tål, genom att lättare se samband mellan kost och symtom. 

För att hjälpa dig komma igång hittar du en gratis dagbokssida med allt från kost och tillskott till sömn och fysisk aktivitet – på www.fysiomedia.se/dagbok Ladda ner och fyll i på dator eller skriv ut.  

5. Automatiska negativa tankar

Det är självklart viktigt att rensa i kalendern när vi har för mycket att göra. Men vi behöver också hålla utkik för annan, mer dold stress. Ett exempel på det kan vara dina egna tankar. Många av oss bär på så kallade automatiska negativa tankar (ANT). ANT kan handla om många ämnen men när det kommer till hälsa kan det låta såhär:

 • Jag kommer aldrig klara det här. 
 • Det finns inte tillräckligt med tid. 
 • Det brukar aldrig bli bra när jag ska försöka förändra mig. 
 • Jag gjorde inte det jag sagt att jag skulle göra igår så varför skulle jag fortsätta? 
 • Fungerar det här verkligen eller ger jag mig själv falska förhoppningar. 

I grunden finns kanske självförakt eller en känsla av att vi inte duger eller inte är värda att satsas på. 

De här negativa tankarna gör oss mer benägna till depression, oro och en studie med patienter som hade reumatoid artrit konstaterar att en minskning av ANT kan vara en nyckel till ökad livskvalitet. 

Att prova: 

Var din egen bästa vän. Istället för den kritik du riktar mot dig själv – tänk på vad en vän skulle sagt till dig. Eller på vad du skulle sagt till din vän.

Låt tankarna vara. Tankar är inte sanna – de är bara tankar. Det är en av de insikter många har allra störst nytta av. Kom ihåg att du inte behöver tro på dina tankar. Det är långt ifrån alltid vi lyckas men det är fascinerande vilken frihet det innebär att se negativa tankar för vad de är – bara olika scenarier du målar upp.  

Tack och adjö. Att säga till dina negativa tankar “tack så mycket men jag behöver inte er” och fortsätta med det du vill göra kan ibland vara det bästa. Att försöka att inte tänka på dem får ofta motsatt effekt. Om du vänligt hälsar dem välkommen, säga att du ser dem och berätta för dem att de kan sätta sig i väntrummet, klingar de ofta av. 

Välj nya tankar. Vad vill du tänka? Du kan välja en alternativ tanke som hjälper istället för stjälper:

 • Jag älskar mig själv och jag duger precis som jag är. 
 • Jag behöver inte hinna med allt hushållsarbete, jag vill få tid för min hälsa. 
 • Steg för steg tar jag mig mot mitt mål, det ingår att ha motgångar på vägen. 
 • Min kropp är mitt tempel och har alla förutsättningar att vara hälsosam. 

Hitta på din egen som ger dig kraft och energi istället för bekräftar en negativ självbild. Vad vi säger till oss själva är viktigare än vi tror. 

Hoppas du hittar någon ny vana som passar dig!

Källor

1. Kristina S. Peterson, Penn State Department of Nutrition Sciences and Texas Tech University Department of Nutritional Sciences; Samantha Anderson, Jeremy R. Chen See, Jillian Leister and Regina Lamendella, Juniata College Department of Biology and Wright Labs.  

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26445019/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112739/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18617080/ 

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4005021/

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.