Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.
Hypertyreos påverkar hjärtat mycket

Hjärthälsa och hypertyreos

Katarina Fornander

Hjärthälsa och hypertyreos är intimt sammanlänkade. Hjärtat styrs av nervsystemet som i sin tur styrs av sköldkörtelhormoner. Har du extraslag, högt kolesterol eller förändrat blodtryck? Det och andra symtom kan hänga ihop med sköldkörteln.

Hjärtat är känsligt för sköldkörtelhormoner och ökade eller minskade nivåer påverkar dess aktivitet och hälsa.

Mer sköldkörtelhormon betyder att vi är känsligare för adrenalin, något som i sin tur driver på hjärtat.

Vanliga symtom vid Graves som kommer från hjärt-kärlsystemet är bland andra:

  • Extraslag
  • Hjärtklappning
  • Förmaksflimmer
  • Högt blodtryck

VIKTIGT OM PÅVERKAN PÅ HJÄRTAT: Ta alltid kontakt med vården för att bli undersökt om du misstänker att dina symtom är kopplade till hjärtat. Påverkan på hjärtat en av de saker med Graves man är allra mest rädd för eftersom det i allra värsta fall kan vara dödligt.

Lite om adrenalin

Många av de jobbiga symtomen vid hypertyreos kommer sig av att den delen av vårt nervsystem som tar hand om kamp och flykt är aktiverat. Svettningar, darrningar, diarré, nervositet, irritation, hjärtklappning,  ångest och flera liknande symtom kommer alla från den här aktiveringen av nervsystemet. Adrenalin (och noradrenalin) hjälper till att skapa de fysiska och psykiska reaktionerna på stress. Adrenalin och noradrenalin har snabba och omedelbara effekter i kroppen. Som svar på stress kan de sekundsnabbt utsöndras från binjurarna och påverkar hjärtrytm, energiförbrukning och gör oss allmänt redo för flykt eller kamp. Exempelvis fördelar ditt dunkande hjärta mer blod till muskler på bekostnad av blod till de inre organen. 

Betablockerare

Betablockerare är det många som får precis vid diagnos. Det hindrar stresshormonerna adrenalin och noradrenalin från att påverka cellerna.

Du kan få betablockerare utskrivet redan hos vårdcentralen, särskilt om ditt hjärta är påverkat. När du börjar med dem kan kroppen äntligen lugna ner sig och du kan då bli väldigt trött. Det vet du kanske redan av egen erfarenhet men betablockerare låter systemet komma ner i varv och komma ikapp sig själv. En del beskriver det som att tröttheten sköljer över dem. Många får också med betablockerare ordning på de jobbiga symtomen från hjärtat, som hjärtklappning och extraslag. 

Betablockerare lindrar symtomen men gör ingenting för att sänka sköldkörtelhormonnivåerna.  

Hjärtkärlhälsa och Graves

Hjärt-kärlsjukdomar är några av våra vanligaste folksjukdomar. De är multifaktoriella, ofta orsakade av livsstilen. Därför kan vi inte säga att Graves ensamt orsakar hjärt-kärlsjukdom även om du som haft det har en ökad risk att drabbas. Ingen vet exakt varför de som tidigare haft Graves även många år senare har högre risk att få hjärt-kärlsjukdom men det finns några sätt som Graves potentiellt bidrar. 

Vid Graves finns en press på hjärta och blodkärl via den del av nervsystemet som ökar puls och blodtryck. Det är också vanligt med förmaksflimmer, högt blodtryck, åderförkalkning, stroke och hjärtsvikt i samband med diagnos. 

Coenzym Q10 (CoQ10) är en av hjärtats beskyddare, och nivåerna är i botten vid Graves. Kommentaren från forskare som mätt blodnivåer av CoQ10 hos patienter är att lika låga nivåer aldrig uppmätts i människa förut. CoQ10 har sin viktigaste roll i mitokondriernas energiproduktion men jobbar dubbelt som en antioxidant. Praktiskt, eftersom energiproduktionen är en stor källa till fria radikaler. Q10 produceras av cellerna från bland annat tyrosin, vilket också är byggstenen för sköldkörtelhormoner. Med ökat behov av tyrosin och högre oxidativ stress är det därför inte konstigt att nivåerna är i botten vid Graves.  

Tillskott av 120 mg Q10 dagligen under 4 veckor kunde förbättra resultat på hjärttester för Gravespatienter. Om du tar tillskott av Q10, tänk på att det innehåller aminosyran tyrosin, samma som Levaxin och andra sköldkörtelhormoner. Ta dem därför med några timmars mellanrum annars tävlar de om upptaget från tarmen.

Med behandling mot hypertyreos får vi stopp på produktionen av fria radikaler och lugnar puls samt blodtryck, men vilken skada har hunnit göras innan dess? Risk för hjärt-kärlsjukdom minskar när hormonnivåerna normaliseras men 20 år efter diagnos har patienter fortfarande ökad risk för högt blodtryck åderförkalkning och hjärtsvikt. American Thyroid Association drar slutsatsen av studien att det är mycket viktigt för hypertyreospatienter, även om behandlingen är avslutad, att med hjälp av livsstilen motverka den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom. Hjärt-kärlhälsan är beroende av låg inflammation men även av ett flexibelt nervsystem.

Varför har jag extraslag vid hypertyreos?

Ditt nervsystem och ditt hjärta hänger som vi beskrivit tidigare ihop. Vid Graves påverkas nervsystemet och därför även hjärtat.

Den del av nervsystemet vi inte styr över själva – kallat autonoma nervsystemet – består av två delar. En som står för kamp eller flykt (sympatiska nervsystemet) och en del som är lugnande (parasympatikus).

För mycket sköldkörtelhormon ger en övervikt för den del av nervsystemet som står för kamp eller flykt. Den lugnande delen får stå tillbaka. Det här avspeglas också i mätningar av nervsystemets aktivitet precis vid diagnos.

För de allra flesta balanserar det här sig efter en period med normala hormoner men det är inte ovanligt att patienter berättar om extraslag, hjärtklappning, känslor av inre stress, trötthet, irritabilitet och liknande. Det kan vara tecken på att din lugnande del av nervsystemet fortfarande är försvagad.

Att stärka nervsystem och hjärta

Tyvärr finns alldeles för lite forskning på hur vi med livsstilen kan förbättra dessa symtom som ofta hänger kvar. Det finns i ärlighetens namn ingenting alls att säga specifikt.

Därför får vi kika på vad forskningen säger kan hjälpa andra patienter med hjärt-kärlsjukdom.

Andning. Det finns en aura av flummighet kring andningsträning. Kanske för att teknikerna sedan länge är sammanblandade med religion? Om du väljer att fortsätta stämpla det som flummigt missar du verkligen någonting.

Studie efter studie bekräftar att andning är ett kraftfullt sätt att styra nervsystemet plus förbättra hjärthälsan och det behövs endast 20 minuter per dag under 4 veckor för att nå mätbara förändringar. Leta efter guidade övningar på till exempel youtube med andningtekningen resonance breathing som är en av de mest beforskade med randomiserade kliniska studier (1).

Kost. Vad som är en hälsosam kost debatteras ständigt och är du förvirrad är du knappast ensam. Vill du kan du läsa officiella riktlinjer hos Livsmedelsverket (2), här på sidan finns ocks¨å en text om kost vid Graves, klicka HÄR. Några särskilt viktiga ämnen i kosten för hjärtat är de kraftfullt antiinflammatoriska polyfenolerna. De främjar normalt blodtryck, bra blodflöde och god blodsockerkontroll. Särskilt rika källor till polyfenoler är: gurkmeja, kakao, grönt och svart te, kaffe och nötter som pekan- och hasselnötter. Även kryddor och örter har stora mängder polyfenoler i sig (3). 

Motion. Att träna med hypertyreos kan i ärlighetens namn ibland vara komplicerat. Kanske har du tränat mycket förut men märker att kroppen inte svarar som förut? Eller så vill du börja men kroppen inte är i form för det. Läs texten om träning HÄR, där får du också endokrinologens lista med checkpunkter för hur du säkert kommer igång efter diagnos med tanke på hjärtat. Hur som helst är träning ett av de bästa sätten att stärka både hjärta och nervsystem (4).

Sömn och återhämtning. Hand upp den som tycker att det emellanåt kan vara svårt att få till sömn och återhämtning som de skulle önska. Vi har alla perioder när liver rullar på för fort. Lägg inte mer press på dig själv genom att tänka att du måste ha perfekt sömn dessutom. Men ha i baktanken hur viktig sömnen är för hjärtat och nervsystemet (5) och gör vad du kan för att prioritera den.

Hypo eller hyper?

Du som haft hypertyreos bör också vara uppmärksam på att det inte är ovanligt att den går över i en hypotyreos. Det vill säga att du nu har för lite sköldkörtelhormon. Det kan också handla om att du inte är rätt inställd på dina läkemedel. Till sist är biverkningar på hjärtat en av de saker med Graves som kan bli allra allvarligast, till och med dödligt. Därför är det väldigt viktigt att du tar upp dina symtom med din läkare.

Referenser

  1. Chaitanya S, Datta A, Bhandari B, Sharma VK. Effect of Resonance Breathing on Heart Rate Variability and Cognitive Functions in Young Adults: A Randomised Controlled Study. Cureus. 2022 Feb 13;14(2):e22187. doi: 10.7759/cureus.22187. PMID: 35308668; PMCID: PMC8924557.
  2. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/samtal-om-mat-i-halso–och-sjukvarden/bra-matvanor-raddar-liv
  3. Khurana S, Venkataraman K, Hollingsworth A, Piche M, Tai TC. Polyphenols: benefits to the cardiovascular system in health and in aging. Nutrients. 2013 Sep 26;5(10):3779-827. doi: 10.3390/nu5103779. PMID: 24077237; PMCID: PMC3820045.
  4. Michael S, Graham KS, Davis GM Oam. Cardiac Autonomic Responses during Exercise and Post-exercise Recovery Using Heart Rate Variability and Systolic Time Intervals-A Review. Front Physiol. 2017 May 29;8:301. doi: 10.3389/fphys.2017.00301. PMID: 28611675; PMCID: PMC5447093.
  5. Sajjadieh A, Shahsavari A, Safaei A, Penzel T, Schoebel C, Fietze I, Mozafarian N, Amra B, Kelishadi R. The Association of Sleep Duration and Quality with Heart Rate Variability and Blood Pressure. Tanaffos. 2020 Nov;19(2):135-143. PMID: 33262801; PMCID: PMC7680518.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.