Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

Magnesium – Kameleonten som kan minska sköldkörtelsymtom

Katarina Fornander

Magnesium är ett mineral med många effekter i kroppen. Det ingår bland annat i över 300 olika biokemiska reaktioner. Magnesium behövs bland annat för ämnesomsättningen, blodsockerkontroll och muskler. Det behövs också för i hjärnan för att bilda ämnen som gör att vi känner oss lugna. 

Men magnesium som tillskott kommer i många former och vi behöver bena lite i vilken typ av magnesium som är bäst för dig. Men först lite om magnesium och sköldkörteln.

Hur vanligt är det med brist vid sköldkörtelsjukdom?

Till att börja med är magnesium en av de vanligaste bristerna i befolkningen. Vi äter inte tillräckligt med maten som innehåller mineralet. De födoämnen som innehåller mest magnesium kommer från växtriket och är exempelvis pumpakärnor, mandlar, spenat, cashewnötter och jordnötter. 

Både vid hypo- och hypertyreos är det dock vanligare än bland normalbefolkningen att ha brist på magnesium (1,2). 

Varför är magnesium viktigt för sköldkörteln? 

Magnesiumbrist kan leda till att sköldkörtelcellerna inte kan ta upp tillräckligt med jod, något som den behöver för att bilda hormon. 

För att T4 ska kunna ombildas till det aktiva T3, krävs magnesium i tillräckliga mängder.

Mineralet behövs också när hormoner ska utsöndras från sköldkörteln, ut i blodet och vidare till cellerna där de har effekt (**). 

Vad säger forskningen om magnesium och sköldkörteln?

Intresset för magnesium vid sköldkörtelbesvär rör sig dels kring att det kan dämpa inflammation men även ha effekt på många av de symtom som låga eller höga sköldkörtelvärden ger. 

Autoimmunitet

De vanligaste sköldkörtelsjukdomarna är autoimmuna, vilket betyder att de orsakas av immunförsvarets angrepp på den egna kroppen. Vet du inte om det gäller dig? Fråga din läkare. Både Hashimotos (underfunktion – hypotyreos) och Graves (överfunktion – hypertyreos) är autoimmuna. 

Det finns inte många studier kring hur magnesium kan lugna immunförsvaret men en visade att nivån av en typ av antikroppar minskade vid tillskott av magnesium (3).

När vi har autoimmunitet har vi också ökad inflammation. Magnesiumbrist är även det känt för att kunna driva på inflammation och tillskott minskar nivåerna av inflammatoriska ämnen. Något som i alla fall i teorin kan gynna sköldkörteln (4). 

Ögonsjukdom

Graves ögonsjukdom är ett tillstånd med ännu lite mer inflammation än andra personer med sköldkörtelsjukdom. Det beror delvis på att dessa har högre nivåer av oxidativ stress, något som kan förvärras av magnesiumbrist (5). 

Lindra symtom 

Magnesiums kanske starkaste roll är att den kan dämpa symtom kopplade till sköldkörteln. Med det menas, att om du till exempel har ökad oro på grund av att dina sköldkörtelhormoner är i obalans – kan magnesium komma in från ett annat håll och öka nivåerna av lugnande signalsubstanser. 

Här är några symtom kopplade till sköldkörtelbesvär som kan lindas av magnesium: 

 • Trög mage
 • Sömnbesvär
 • Oro och ångest
 • Migrän 
 • PMS
 • Benskörhet
 • Blodsocker
 • Hjärthälsa och blodtryck (6)
 • Smärta (7)
 • Trötthet (6).

Det betyder förstås inte att vi ska maskera symtom med magnesium. Absolut inte. Men vi kan, under tiden vi förbättrar nivåerna av sköldkörtelhormon, ta hjälp av magnesium. I vissa fall berodde symtomen hela tiden på magnesiumbrist.

Viktnedgång

Det finns studier där man sett att personer med insulinresistens, det vill säga dålig blodsockerkontroll, kan gå ner i vikt med tillskott av magnesium. Magnesium kan även minska inflammation, något som är kopplat till ökad risk för övervikt (10).

Kan jag ta magnesium med med Levaxin?

Magnesium är ett av de näringsämnen som kan försämra upptaget av Levaxin. Låt det därför gå minst två timmar mellan du tar Levaxin och magnesium. Magnesium påverkar inte effekten av Levaxin.

Hur mycket magnesium ska jag ta? 

Det är svårt att överdosera magnesium men många kan känna att magen protesterar när det blir för mycket. Kroppen är bra på att göra sig av med överskott genom att utsöndra det i urinen eller minska upptag i tarmen. 

Du kan ta upp till 400 mg per dag, i perioder mer än så om du upplever att det hjälper dig. 

En studie visade att om du har hypotyreos och upplever annan stress, kan du ha ett ökat behov av magnesium (8). 

Vilket form av magnesium är bäst?

Ett perfekt grundval är alltid magnesiumcitrat. Det har ett bra upptag i kroppen och är relativt billigt. Men sedan finns andra typer och det beror på hur du reagerar och vilka symtom du vill påverka vad du ska välja. 

Håll i dig nu för det kan bli lite komplicerat med alla former av magnesium. Magnesium kan bindas till många olika andra ämnen och på så sätt förändas dess egenskaper. Ett magnesium bundet till oxid hjälper en trög mage medan magnesium bundet till glycin förbättrar sömnen. I listan nedan utgår vi från vilket symtom du vill dämpa: 

Trög mage.  Magnesiumoxid. Denna form tas inte upp så väl i tarmen och gör avföringen mjukare. Tyvärr tas den inte upp så väl i kroppen och rekommenderas därför mest just för detta syfte. 

Energi. Magnesiummalat. Magnesium är nödvändigt för att vi ska kunna bilda energi. Kombinationen med malat har potential att hjälpa symtom av trötthet extra eftersom ämnet på egen hand kan underlätta energiproduktionen och öka den fysiska prestationsförmågan.

Sömn. Magnesiumbisglycinat. Glycin är en hämmande signalsubstans i hjärnan vilket underlättar insomning och att fortsätta sova. Magnesium å sin sida möjliggör för hjärnan att bilda andra lugnande ämnen. Som om inte det vore nog kan också magnesium hjälpa dig att koppla på din lugn- och rodel av nervsystemet. 

Kognition. Magnesiumtreonat. Detta är en trendig form av magnesium och sägs kunna förbättra koncentration och minne. Treonat ansamlas i centrala nervsystemet vilket innebär att denna typ av magnesium tas upp bäst dit. 

Ångest. Magnesiumcitrat. Verkar fungera bäst för mild till måttlig ångest. 

Migrän. Magnesiumcitrat eller magnesiumtreonat. Studier visar att magnesiumtillskott kan förhindra att migränattacker uppkommer.

Källor

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3336286/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29967483/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29967483/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28545353/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7865876/
 6. https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-benefits
 7. https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-malate
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996468/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7574993/
 10. Askari M, Mozaffari H, Jafari A, Ghanbari M, Darooghegi Mofrad M. The effects of magnesium supplementation on obesity measures in adults: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(17):2921-2937. doi: 10.1080/10408398.2020.1790498. Epub 2020 Jul 11. PMID: 32654500.

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Jod eller inte […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Jod eller inte […]

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.

En norsk studie om Graves 25 år senare visar på flera hälsoutmaningar men när vi vet var hindren ligger kan vi motverka dem. Här får du veta vad du ska tänka på.