Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

Vilken probiotika är bäst för sköldkörteln? 

Katarina Fornander

Sambandet mellan magen och sköldkörteln är starkt. När vi har sköldkörtelsjukdomar kan de mätas som en förändring i tarmfloran. Men betyder det automatiskt att probiotika – tillskott av goda bakterier – är bra för sköldkörteln?

Ibland sägs det att vi är mer bakterier än människor. Och det stämmer om man ser till antalet celler i och på våra kroppar som faktiskt utgörs av bakterier. 

Just nu rasar forskningen in om vikten av en god miljö i tarmen, där våra tarmbakterier – även kallade tarmflora – är helt avgörande. 

En god tarmflora underlättar: 

 • Upptag av mineraler som jod, zink, selen och järn. 
 • Upptag av Levaxin. 
 • En väl fungerande sköldkörtel. 

Men vi behöver också en frisk sköldkörtel för att ha god maghälsa. Sköldkörtelhormoner reglerar många viktiga funktioner i tarmen. När de är i obalans, och detta har många av oss upplevt, fungerar magen inte som den ska.

Rubbad tarmflora = autoimmunitet mot sköldkörteln? 

När vi får diagnoser som hypertyreos (överfunktion) eller hypotyreos (underfunktion) i sköldkörteln, är det större sannolikhet att vi har en försämrad tarmflora. Främst är det de goda laktobacillerna och bifidobakterierna som saknas. Det har också tillkommit skadliga bakterier. 

Vid hypotyreos är det också vanligare med SIBO som är överväxt av bakterier i tunntarmen (där det ska vara nästintill bakteriefritt). Det är även vanligare med läckande tarm både vid hypo- och hypertyreos.

Men blev du sjuk för att tarmfloran var förändrad eller förändrades den för att du blev sjuk? Idag vet vi inte svaret på den frågan. Den som förespråkar att en “sämre” tarmflora kan orsaka autoimmuna sjukdomar menar att en tarm som inte fungerar väl leder till ämnen i blodet som retar immunförsvaret. Det kan även ge lägre nivåer av näringsämnen som är nödvändiga för hälsan i allmänhet och  sköldkörteln i synnerhet.

Vilken probiotika ska du välja för sköldkörteln? 

I dagsläget finns inte entydiga bevis för att probiotika kan påverka vare sig autoimmuniteten i sig eller sköldkörtelns funktion. De mest säkra resultaten som finns idag är inom förstoppning vid sköldkörtelbesvär, där probioika har en god effekt (1). Det finns dock studier som pekar mot att det kan vara en hjälp.

En studie konstaterade att efter 8 veckor med synbioika eller placebo, hade den behandlade gruppen lägre TSH, mindre trötthet och lägre dos sköldkörtelhormon. Däremot såg man ingen skillnad på autoimmunitet, T3 eller blodtryck mellan grupperna (2). 

En annan studie resulterade i att TSH  efter 10 veckor med synbiotika var samma, blodtrycket bättre och livskvaliteten likaså (3).

Resultat som överlappar varandra och positiva resultat som inte går att upprepa understryker att detta är ett komplext område och vi vet ännu inte exakt vem som har störst nytta av vilken probiotika för sköldkörteln. Utan tvekan finns det symtom kopplade till sköldkörteln som kan förbättras av probiotika, läs mer längre ner i artikeln om hur probiotika generellt används för hälsa.

Hur stärker du tarmfloran för hälsans skull?

Det är alltid för hälsans skull en bra idé att arbeta för att ha en god tarmflora. Det goda (i dubbel bemärkelse) är att tarmfloran påverkar du enklast genom kosten: 

 • Ät under en vecka 30 olika livsmedel från växtriket. 
 • Blanda frukt, bär, grönsaker och baljväxter. Det är nämligen fibrerna som finns i växter som är mat till dina goda tarmbakterier. 
 • Välj mat som innehåller probiotika som surkål, kimchi, tempeh, miso, natto. 

Övrigt som förbättrar tarmfloran:

 • Sömn 
 • Fysisk aktivitet
 • Återhämtning från stress
 • Tid utomhus, som i skog eller trädgård 

Kan probiotika dämpa symtom från sköldkörteln?

Om dina sköldkörtelhormoner är i obalans och magen inte fungerar – kan probiotika komma in från ett annat håll och underlätta.

Symtom kopplade till sköldkörteln som probiotika kan avlasta:

 • Förstoppning
 • IBS
 • Depression
 • Ångest
 • Blodsockersvängningar
 • SIBO
 • Helicobacter Pyloriinfektion.

Det betyder inte att vi ska maskera symtom med probiotika. Men vi kan, under tiden vi förbättrar nivåerna av sköldkörtelhormon, ta hjälp av probtiotika. I vissa fall berodde symtomen hela tiden på för lite goda bakterier i tarmen.

Vilken probiotika är bäst för hälsan? 

Återigen finns här mycket kvar att utforska och det kommer dröja innan det går att svara på vilken probiotika som är bäst för just dig. Här är de kategorier av probiotika som är vanligast:

Laktobaciller och bifidobakterier

Dessa är de mest studerade tillskotten och har visat effekt på allt från blodsocker till psykisk hälsa till SIBO. Båda bakteriearterna är kopplade till god hälsa hos sin värd. Kom bara ihåg att du behöver ha en trivsam miljö för att bakterierna i ditt tillskott ska stanna. Det åstadkommer du med tipsen ovan som förbättrar tarmfloran. Symtom som lindras: IBS, SIBO, blodsockersvängningar, depression, ångest och förstoppning.

Saccharomyces boulardii

Det här är egentligen en svampart – släkt med bagarjästen. Den anses vara bra för att få andra goda bakterier att trivas och de mindre bra att inte trivas. Rekommenderas ofta tillsammans med antibiotikakurer eller när du haft en infektion med magsjukebakterien clostridium (den är till och med ett läkemedel vid dessa infektioner) (5). Symtom som lindras: IBS, H. Pyloriinfektion.

Jordbaserad probiotika 

Utomhus finns mängder av bakterier och flera av dem är nyttiga för oss. Studier visar en rad potentiella fördelar, allt från att förbättra immunförsvaret till att balansera magen. Värt att komma ihåg är att studierna ibland ger motstridiga resultat, något som tyder på att de är bra för oss, men vi behöver lära oss mer om hur jordbaserad probiotika bäst används. Symtom som lindras: SIBO.

Hur använder jag probiotika? 

Här är några riktlinjer kring hur du ska ta din probiotika: 

 • Ta probiotika dagligen. 
 • Ta dem med eller utan mat men två timmar innan eller efter Levaxin 
 • Börja med 1 till 30 miljarder per dag och se hur du tolererar det.
 • Välj ett tillskott med fler stammar. Det vill säga flera olika typer av laktobaciller eller bifidobakterier i samma kapsel. Undantaget är Saccharomyces boulardii som brukar tas i en egen kapsel. 

Prova ut probiotika som passar dig: 

 • Ta tillskottet i 1 till 3 månader innan du utvärderar effekten. 
 • Välj en typ av probiotika i taget att prova, eller om du vill ha ett starkt protokoll – prova alla 3. 
 • Lyssna till din kropp hur den reagerar på tillskottet. 

Kan jag ta probiotika tillsammans med Levaxin?

För att undersöka det lät forskare patienter ta probiotika, i detta fallet laktobaciller och bifidobakterier, 2 timmar efter att de tagit Levaxin. De konstaterar att vare sig TSH eller sköldkörtelhormoner påverkades. Det är möjligt att det går att ta det samtidigt med Levaxin men studien undersökte inte det alternativet (4).

Normala reaktioner på probiotika i början

Det är normalt att i början uppleva förändringar i magens funktion. Som gasighet, förstoppning eller liknande. Du kan även uppleva trötthet, humörsvängningar och att du känner dig lättirriterad. Om det är en anpassningsreaktion går det över på 3 till 7 dagar. Sedan klingar det av och du mår bättre.  

Har du symtom mer än en vecka efter att du börjar ta en probiotika är den antagligen inte rätt för dig – åtminstone inte just nu. Har du då börjat med en av typerna kan du gå över och prova en annan. Senare kan du prova den första igen och se hur det går när du arbetat med din mag-tarmhälsa ett tag. 

Hur mycket ska jag ta? 

Laktobaciller och bifidobakterier: 1 till 10 miljarder. Den mängden laktobaciller kan du lätt få från yoghurt eller kefir som innehåller levande bakterier. 

Saccharomyces boulardii: 10 till 15 miljarder. 

Jordbaserade probiotika: 2 till 6 miljarder (6).

Behandlingar med probiotika i framtiden 

Med all sannolikhet kommer vi i framtiden att erbjudas behandlingar som syftar till att påverka tarmflorans sammansättning vid hypotyreos och hypertyreos. Till exempel pågår just nu studier som hoppas kunna leda fram till transplantation av avföring från friska till patienter med hypertyreos. Du kommer säkerligen också att kunna erbjudas probiotikatillskott som är helt anpassade efter dina behov. Så länge kan vi använda oss av kost och livsstil som främsta verktyg att stötta tarmfloran. Och vid behov prova ut probiotika som är hjälpsamma.

Källor

1. Zawadzka K, Kałuzińska K, Świerz MJ, Sawiec Z, Antonowicz E, Leończyk-Spórna M, Abadi AK, Trofimiuk-Müldner M, Bała MM. Are probiotics, prebiotics, and synbiotics beneficial in primary thyroid diseases? A systematic review with meta-analysis. Ann Agric Environ Med. 2023 Jun 26;30(2):217-223. 

2. Talebi S, Karimifar M, Heidari Z, Mohammadi H, Askari G. The effects of synbiotic supplementation on thyroid function and inflammation in hypothyroid patients: A randomized, double‑blind, placebo‑controlled trial. Complement Ther Med. 2020 Jan;48:102234. doi: 10.1016/j.ctim.2019.102234. Epub 2019 Nov 3. PMID: 31987229.

3. Ramezani M, Reisian M, Sajadi Hezaveh Z. The effect of synbiotic supplementation on hypothyroidism: A randomized double-blind placebo controlled clinical trial. PLoS One. 2023 Feb 6;18(2):e0277213. doi: 10.1371/journal.pone.0277213. PMID: 36745650; PMCID: PMC9901790.

4. https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/april-2018/vol-11-issue-4-p-10-11/

5. Abid R, Waseem H, Ali J, Ghazanfar S, Muhammad Ali G, Elasbali AM, Alharethi SH. Probiotic Yeast Saccharomyces: Back to Nature to Improve Human Health. J Fungi (Basel). 2022 Apr 24;8(5):444. doi: 10.3390/jof8050444. PMID: 35628700; PMCID: PMC9147304.

6. Ruscio M, Guard G, Mather J. Symptoms Originally Attributed to Thyroid Dysfunction Were Instead Caused by Suboptimal Gastrointestinal Health: A Case Series and Literature Review. Integr Med (Encinitas). 2022 Jul;21(3):22-29. PMID: 35999903; PMCID: PMC9380837.

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.