Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

Benbuljong för sköldkörtelhälsa

Katarina Fornander

Benbuljong har många fördelar för sköldkörteln. Den är rik på näringsämnen och kan hjälpa mage och tarm att läka. Du får även ett recept!

Benbuljong har varit omtalat inom hälsovärlden i flera år nu – och av goda anledningar. Den görs oftast av ben från kyckling eller nöt som kokar under lång tid för att släppa sina näringsämnen. Buljongen kan sedan drickas som den är eller inkluderas i soppor eller grytor.

Benbuljongens fördelar för sköldkörteln

Innehåller läkande näringsämnen

Ben och brosk innehåller mycket lagrad näring som frigörs när benen kokas:

 • Kollagen – Protein som innehåller uppbyggande aminosyror
 • Gelatin – Mindre beståndsdel av kollagen.
 • Glycin – Aminosyra med antiinflammatoriska egenskaper.
 • Prolin – Stabiliserar kollagen.
 • Glutamin – Vanligaste aminosyran i kroppen och viktigt för mage och tarm.
 • Glukosamin – Aminosyra som bygger brosk.
 • Kondroitinsulfat – Viktigt för strukturen i brosk.
 • Mineraler som kalcium, magnesium, järn, koppar, fosfor, kalium, natrium, mangan och zink (1).

Bygger upp tarmens slemhinna

När vi har sköldkörtelbesvär, oavsett om det är hypotyreos eller hypertyreos, har vi ofta vad som kallas läckande tarm. Tarmen är egentligen en del av utsidan på kroppen och barriären är endast ett cellager tunt. Under vissa omständigheter, som du kan läsa mer om i den här artikeln, kan tarmcellerna släppa från varandra och tarmen blir mer genomsläpplig.

Forskare menar att för att vi ska få autoimmun sjukdom, som de vanligaste sköldkörteldiagnoserna är – både hypotyreos (Hashimotos tyreoidit) och hypertyreos (Graves sjukdom), är läckande tarm en av tre komponenter. De andra två är genetik och en utlösande faktor (exempelvis graviditet, stress eller infektion) (2).

Benbuljong underlättar för tarmen att reparera sig och gelatinet kan hjälpa till att täppa igen den läckande tarmen (3).

Kan stötta hjärnhälsan

Det finns ännu inga studier på att benbuljong kan hjälpa hjärnhälsan. Däremot lär vi oss mer och mer om hur tarmens hälsa hänger ihop med vårt psykiska välmående. Dessutom har flera av näringsämnena i buljongen direkta positiva effekter på hjärnan. Glycin är en aminosyra som också är en lugnande neurotransmittor. Den kan underlätta sömn och minskar utsöndring av adrenalin samt att det kan öka nivåerna av tryptofan i hjärnan. Tryptofan blir sedan serotonin, en neurotransmittor som är viktig för vårt humör. Plus att glycin är antiinflammatoriskt, något som är bra för psykisk hälsa. Kondroitinsulfat behövs för inlärning och för att hjärnan ska kunna förnya sig.

Vilken tid på dagen ska du dricka buljong?

För bästa effekt på mag-tarmhälsan, drick gärna buljongen direkt på morgonen på tom mage och vänta en stund innan du äter eller dricker annat.

Vill du däremot prova benbuljong för att sova bättre, ska du dricka den strax innan du går och lägger dig.

Recept på benbuljong

Det går att köpa benbuljong men ärligt talat, den bästa och billigaste gör du själv. Det tar lite tid i en vanlig kastrull men det går att använda tryckkokare också.

Benbuljong

Ingredienser:

 • 2 kg ben helst kyckling eller nöt
 • Ca 4 liter vatten
 • 0,5 dl äppelcidervinäger
 • 4 selleristjälkar
 • 3 morötter
 • 2 gula lökar
 • 3 klyftor vitlök
 • Krydda med timjan, rosmarin eller annan krydda enligt dina preferenser
 • Salt, gärna havssalt

Gör så här:

Lägg benen i en gryta eller kastrull tillsammans med vatten, grovhackade grönsaker och vinäger.

För att underlätta att mineralerna släpper från benen kan du gärna knäcka benen.

Koka upp och skumma av.

Låt det koka försiktigt i cirka 10 timmar. Titta hur färgen på buljongen ser ut. När buljongen har en gyllene färg men inte är mörk, är den färdig. Har den inte fått färg ännu efter 10 timmar, låt den koka 4 timmar till och kontrollera igen.

Mot slutet smakar du av med örter och salt.

Sila buljongen och frys in eller spara i kylen cirka 5 dagar.

Är du en av dem som vill veta mer om livsstilens påverkan på din hälsa? På min egen väg till läkning lärde jag mig massor om sjukdomen, vad den gör med hälsan och hur vi kan återhämta oss bäst. Som journalist och författare kändes det naturligt att sammanställa det i boken Efter Graves – Din väg till läkning. Jag hoppas att informationen ska komma dig till nytta.

Källor

1. https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth#nutrition

2. https://www.ifm.org/news-insights/gut-fasanos-triad-trajectory-autoimmunity/

3. Lopetuso LR, Scaldaferri F, Bruno G, Petito V, Franceschi F, Gasbarrini A. The therapeutic management of gut barrier leaking: the emerging role for mucosal barrier protectors. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(6):1068-76. PMID: 25855934.

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.