Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.
Har du hypertyreos? Jämför dina symtom här

Har du Hypertyreos? Jämför dina symtom här

Katarina Fornander

Är du varm, lättirriterad eller har svårt att sova? Alla dessa kan vara symtom på hypertyreos eller ha helt andra orsaker. Se hela listan med symtom som är vanliga vid överfunktion i sköldkörteln. 

När vi blir sjuka finns det symtom som är mera diffusa, det vill säga även om trötthet är vanligt hos dig med hypertyreos betyder det inte att alla med trötthet har problem med sköldkörteln. Det blir istället hela bilden som avgör om symtomen pekar i riktningen mot överfunktion i sköldkörteln. 

Några sjukdomar som kan ge för höga värden av sköldkörtelhormon:

 • Graves sjukdom (även kallad: giftstruma, toxisk diffus autoimmun hypertyreos, Basedows sjukdom)
 • Toxisk knölstruma
 • Toxiskt adenom

Läs fler möjliga bakomliggande orsaker hos Internetmedicin HÄR.  

Här är en lista med några av de vanligaste symtomen

 • Hjärtklappning
 • Irriterad och har kort stubin
 • Svårt att klara av stress 
 • Går ner i vikt 
 • Diarré
 • Låg ork psykiskt och fysiskt
 • Tål inte värme, svettas lätt 
 • Rastlös
 • Händerna darrar
 • Snabb puls (1)

Upp till hälften av alla med den vanligaste typen av hypertyreos, får också symtom från ögonen. Det här kallas endokrin oftalmopati eller Graves ögonsjukdom och några av de vanligaste symtomen är: 

 • Gruskänsla och irritation i ögonen
 • Tryckkänsla bakom ögonen
 • Ökat tårflöde
 • Varierande synskärpa
 • Stelhet vid ögonrörelser
 • Dubbelseende (2)

Listan med symtom kan vara lång 

De ovan är inte alla symtom på hypertyreos du kan ha. Vill du göra en snabb kontroll är listan ovan bra, men eftersom sköldkörtelhormoner påverkar alla celler i kroppen kan listan över symtom göras lång. 

Sköldkörteln

 • Förstorad sköldkörtel, även kallat struma 
 • Sköldkörteln känns öm och det är obehagligt om du kommer åt den 
 • Fyllnadskänsla i halsen

Psykiska symtom

Eftersom sköldkörtelhormoner har en stor påverkan på hjärnan och det psykiska välmåendet är det ofta för dessa symtom många söker hjälp i första hand. Med mestadels psykiska symtom är det lätt hänt att rätt prover inte tas, du kan läsa mer om tester nedan, och en diagnos missas. 

 • Ångest
 • Depression
 • Irritation
 • Nervositet
 • Darrningar
 • Apati
 • Humörsvängningar- kan i vissa fall övergå i mani
 • Rastlöshet
 • Upplevelse av inre stress stress
 • Nervositet
 • Personlighetsförändringar, känner inte igen sig själv
 • Hjärntrötthet, även kallat Asteno -emotionellt syndrom, innebär en kombination av flera av följande symtom: ökad uttröttbarhet vid mental ansträngning (hjärntrötthet), svårigheter med koncentration och närminne, ljud/ljuskänslighet, irritabilitet och stresskänslighet.
 • Sämre koncentrationsförmåga och minne
 • Sömnstörningar

Hjärta och lungor

 • Andningsproblem, särskilt om du anstränger dig 
 • Dubbelslag
 • Hjärtklappning
 • Hjärtsvikt
 • Hjärtflimmer
 • Högt blodtryck

Mage- och tarm

 • Ökad aptit
 • Nedsatt aptit (främst äldre)
 • Diarré
 • Kräkningar
 • Ökad törst

Könsorgan

 • Nedsatt sexlust 
 • Mentruationsrubbningar

Skelett

 • Benskörhet
 • Akropati, onormal bentillväxt

Muskler

 • Skakningar och darrningar 
 • Muskelsvaghet
 • Muskelvärk
 • Ont i leder/ledvärk
 • Överkänsliga reflexer

Hud och hår

 • Tunt och sprött hår 
 • Varm, mjuk och fuktig hud 
 • Håravfall 
 • Svullnad runt ögonen 
 • Torra och sköra slemhinnor
 • Graves dermopati – röd, svullen hud, vanligtvis på skenbenen och och på ovansidan av fötterna. Strukturen på den drabbade huden kan likna den hos apelsinskal. Läkare kallas också detta pretibialt myxödem.

Är det klimakteriet eller hypertyreos? 

Varm, svårt att sova och irriterad. Det kan många kvinnor som gått igenom klimakteriet känna igen sig i. Hypertyreos som är autoimmun, det vill säga Graves sjukdom, uppkommer också ofta i samband med klimakteriet. Hypertyreos kan också ge menstruationsrubbningar. Därför är det inte alltid lätt att veta vad som är vad. Det är förstås vanligare att symtomen beror på klimakteriet, det är trots allt något alla kvinnor går igenom. Se till att prover på sköldkörteln tas för att utesluta hypertyreos. 

Symtom på klimakteriet

 • Svettas 
 • Värmevallningar 
 • Nedstämdhet
 • Humörsvängningar
 • Svårt att sova
 • Torra och sköra slemhinnor
 • Urinvägsproblem 
 • Oregelbunden eller utebliven mens 

Länken mellan klimakteriet och sköldkörteln är östrogen. Östrogen är viktigt för immunförsvaret och när det svänger kan autoimmunitet utlösas. Hypertyreos är också vanligare i samband med graviditet och förlossning. (4)

Tester och värden vid hypertyreos 

Om du upplever att du har många av symtomen är nästa steg för att lägga pusslet kring din sköldkörtelhälsa är att ta rätt tester. Se till att inte bara TSH testas. Även fritt T4 (fT4), fritt T3 (fT3) och antikroppar kan ge viktig information.

Vid hypertyreos är de typiska labvärdena: 

TSH – lågt eller omätbart 

fritt T4 (fT4 och fritt T3 (fT3) – högt 

TRAK – högt eller normalt 

TPO – högt eller normalt

TG – högt eller normalt

TSH-test

TSH – eller tyreoideastimulerande hormon – tillverkas av hypofysen i hjärnan och talar om för sköldkörteln om den ska tillverka mer eller mindre hormon. TSH är vid hypertyreos lågt, många gånger till och med omätbart. Det här beror på att när hjärnan upptäcker att hormonnivåerna är höga kommer den att minska TSH för att minska produktionen. Referensintervallet för vuxna ligger ofta  mellan 0,3 och 4,0 millienheter/liter. Millienheter/liter kan förkortas på flera olika sätt, till exempel  mIE/L, mE/L och mU/L (5).

Några vanliga orsaker till lågt TSH:

 • Graves sjukdom. Autoimmun hypertyreos.
 • Multinodös struma. Även kallad knölstruma.
 • Tyreoidit. Inflammation i sköldkörteln där sköldkörtelhormoner läcker ut.
 • Adenom i sköldkörteln. En godartad tumör.
 • Första trimestern av graviditeten.
 • Läkemedel, som vid överbehandling av hypotyreos.
 • Biotin kan ge falska värden av TSH, T3 och T4 vid provtagning. Om du slutar med biotin normaliseras mätvärdena på en vecka. Observera att biotin endast påverkar analysen och inte själva hormonnivåerna.

fT3 och fT4

TSH visar inte hela bilden och det är viktigt att även de fria sköldkörtelhormonerna mäts. T4 är förstadie till T3 som är det aktiva hormoner. När de mäts i ett labtest kallas de fT4 och fT3 där f står för “fritt”.

Höga nivåer av T3 och T4 indikerar överfunktion, det vill säga hypertyreos och låga nivåer indikerar tvärtom underfunktion eller hypotyreos.

Sköldkörtelantikroppar – TRAK, TPO och TG

De allra flesta som har sköldkörtelproblem har det på grund av en autoimmun sjukdom. Har du hypertyreos har du med största sannolikhet en diagnos vid namn Graves sjukdom, även kallas giftstruma. Vid Graves dominerar TRAK och cirka 90 procent av alla med diagnosen har dessa antikroppar. TRAK kan binda till TSH-receptorn på sköldkörteln och stimulera till bildning av hormoner. Vid hypotyreos är det vanligare med TPO- och TG antikroppar men många med hypertyreos har också dessa. Det är inte svart eller vitt utan alla antikroppar kan förekomma oavsett diagnos.

Subklinisk hypertyreos 

Subklinisk hypertyreos är när du har lågt TSH men normalt T3 och T4. Många som har det har inga symtom men annars är det samma symtom som i listan ovan för hypertyreos.

Det brukar vara helt självklart att behandla hypertyreos men när den är subklinisk händer det att det inte ses som lika allvarligt. En subklinisk hypertyreos kan få konsekvenser för hälsan: 

 • Ökad risk för hypertyreos. Eftersom det ofta ses vid Graves kan det bara vara en tidsfråga innan T4 och T3 stiger. 
 • Påverkar hjärtat negativt och kan orsaka ökad puls, hjärtarrytmier, förmaksflimmer. 
 • Ökar risk för benskörhet. 
 • Demens är vanligare hos de med subklinisk hypertyreos (6).

Andra orsaker till lågt TSH

Ett lågt TSH behöver inte innebära hypertyreos. Här är några andra möjliga orsaker: 

 • Non-thyroidal illness (NTI), som är ett resultat av att andra sjukdomar påverkar sköldkörtelregleringen av hormonproduktion
 • Överbehandling vid hypotyreos
 • Gestationell tyreotoxikos, det vill säga en övergående form av hypertyreos som troligen beror på att b-HCG påverkar TSH-receptorn
 • Långvarig stress
 • Hyperemesis gravidarium, svår form av kräkningar och illamående under graviditet
 • Central hypotyreos, då ses lågt TSH samtidigt som fritt T4 är lågt
 • Läkemedel, som kortison, levodopa, mitotan, bexaroten, metformin, heparin, ibuprofen
 • Biotin, kan påverka värdena vid provtagning. Gör uppehåll med biotin minst 48 timmar innan provtagning.
 • Tid för provtagning, TSH är lägre senare på dagen och när vi inte är fastande

Återfall i hypertyreos 

Om du får ett återfall i din hypertyreos kan det komma när som helst efter avslutad behandling. Några månader eller flera år. När sjukdomen kommer tillbaka är de möjliga symtomen desamma som när du fick den första gången. Många som haft hypertyreos är väldigt vaksamma på symtomen och kan tolka några nätters sömnlöshet eller en period av irritation som att sjukdomen är tillbaka. Är du orolig ska du se till att få ta tester. 

Läs också: Återfall vid Graves sjukdom – Det här behöver du veta 

Återstående symtom efter sjukdomen

Många med hypertyreos upplever att de inte är återställda efter sin sjukdom. Upp till 25 procent av alla kvinnor som haft Graves kämpar med trötthet, problem med substitutionsbehandling, oro för att sjukdomen ska komma tillbaka och ögonsymtom (7). Vill du läsa mer om tröttheten och symtomen från hjärnan som kan finnas kvar efter hypertyreos kan du läsa min intervju med Birgitta Johansson, forskare på Sahlgrenska. 

Slutsats – Symtom av Hypertyreos 

Även om det är vanligt att först gå ner i vikt vid hypertyreos upplever många att när behandlingen startar går de upp mer och lite till i vikt. Symtomen av hypertyreos kan vara diffusa, det betyder att de kan uppkomma vid många olika typer av ohälsa men också vara något helt normalt. Ta trötthet till exempel, det kan vara en allvarlig sjukdom som ligger bakom eller helt enkelt att du sovit dåligt.

Vill du veta om du har hypertyreos behöver du ta labprover. På TSH men även T4, T3 och gärna antikroppar som kan ge fingervisningar om vad hypertyreosen beror på. Det är också många, upp till 25 procent efter hypertyreos som inte känner sig återhämtade och som har kvarstående symtom.

Är du en av dem som inte känner dig återhämtad, orkar allt du vill eller tycker att livet inte är lika innehållsrikt längre finns det hopp. På min väg till läkning lärde jag mig massor om sjukdomen, vad den gör med hälsan och hur vi kan återhämta oss bäst. Som journalist och författare kändes det naturligt att sammanställa det i boken Efter Graves – Din väg till läkning. Jag hoppas att informationen ska komma dig till nytta.

P.S. Funderar du på om tar rätt dos sköldkörtelhormoner? Scrolla ner för att få en gratis e-bok som kan hjälpa dig att få mer energi och balansera din hormoner. På 11 sidor går vi igenom Steg 1 – Få reda på om du tar för mycket eller för lite hormonSteg 2 – Se över dina behandlingsalternativ och Steg 3 – Använd kraften i rätt livsstil.

1. 1177

2. Internetmedicin

3. Almås, H Red(2002) klinisk omvårdnad 2. Stockholm: Liber AB

4. Ji DY, Park SH, Park SJ, Kim KH, Ku CR, Shin DY, Yoon JS, Lee DY, Lee EJ. Comparative assessment of Graves’ disease and main extrathyroidal manifestation, Graves’ ophthalmopathy, by non-targeted metabolite profiling of blood and orbital tissue. Sci Rep. 2018 Jun 18;8(1):9262. doi: 10.1038/s41598-018-27600-0. PMID: 29915201; PMCID: PMC6006143.

5. https://www.1177.se/Stockholm/behandling–hjalpmedel/undersokningar-och-provtagning/provtagning-och-matningar/blodprov/blodprov-tsh/ 

6. https://www.healthline.com/health/subclinical-hyperthyroidism

7. Sjölin G, Holmberg M, Törring O, Byström K, Khamisi S, de Laval D, Abraham-Nordling M, Calissendorff J, Lantz M, Hallengren B, Filipsson Nyström H, Wallin G. The Long-Term Outcome of Treatment for Graves’ Hyperthyroidism. Thyroid. 2019 Nov;29(11):1545-1557. doi: 10.1089/thy.2019.0085. PMID: 31482765.

[/et_pb_accordion_item][/et_pb_accordion][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina FornanderKatarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är

Om Senaste inläggen Katarina FornanderKatarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.

En norsk studie om Graves 25 år senare visar på flera hälsoutmaningar men när vi vet var hindren ligger kan vi motverka dem. Här får du veta vad du ska tänka på.