Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

Selen – Sköldkörtelns bästa vän? 

Katarina Fornander

Selen är ett mineral som finns naturligt i maten vi äter. Mineraler tillverkar vi inte själva utan det är nödvändigt att vi får i oss dem med födan. Selen deltar i många kemiska reaktioner men är också en kraftfull antioxidant. I sköldkörteln spelar selen båda dessa roller. 

Hur vanligt är det med brist vid sköldkörtelsjukdom?

Det är vanligt generellt att vi har brist på selen eftersom våra jordar här i Sverige är selenfattiga. Har vi dessutom sköldkörtelsjukdom är det ännu vanligare att ha brist. 

Kan selenbrist orsaka sköldkörtelsjukdom?

Det är ett för starkt påstående att säga att för lite selen är orsaken till sköldkörtelsjukdom. Många faktorer samverkar när vi blir sjuka, både i våra gener och vår miljö. 

Men selen har ett finger med i spelet, eftersom det är vanligare att vi blir sjuka om vi har brist. Forskare har också sett att högt intag av jod kunde ge hypertyreos – men bara om selen samtidigt var lågt. 

En annan studie kikade på selens påverkan på sköldkörtelns storlek och kunde konstatera att selenbrist gav större struma. Selen skyddade också kvinnor mot att sköldkörteln visade tecken på att vara skadad (1). 

Varför är selen viktigt för sköldkörteln? 

Selen är helt essentiellt för sköldkörteln eftersom det ingår i de enzymer som tillverkar hormoner och hjälper även till att ombilda T4 till det aktiva sköldkörtelhormonet T3. Det är också en viktig antioxidant i sköldkörteln. 
Att skapa sköldkörtelhormon leder till att fria radikaler bildas, något som innebär oxidativ stress och i förlängningen inflammation. Finns selen där i tillräckliga mängder kan det ta hand om de fria radikalerna och vi slipper inflammation som potentiellt triggar immunförsvaret att attackera sköldkörteln. 

Vad säger forskningen om selen och sköldkörteln?

Om du har sköldkörtelsjukdom med för höga eller låga värden, är det väldigt troligt att det beror på en autoimmun sjukdom. Autoimmunitet är när immunförsvaret attackerar sig själv, i detta fall sköldkörteln. Många näringsämnen kan påverka hur troligt det är att vi får autoimmun sjukdom och selen är ett av dem. 

Autoimmunitet

Selen tillsammans med myo-inositol kunde i en studie minska autoimmunitet riktad mot sköldkörteln (2). 

När tillskott av selen läggs till läkemedelsbehandlingen av Graves sjukdom, sker en snabbare återhämtning av TSH och T4 än om man inte skulle inta selen. Andra studier har pekat på att selentillskott kan påverka livskvaliteten positivt. 

Återfall i Graves

En studie undersökte ifall selen kan förhindra återfall i Graves (3). Resultatet var att återfallen inte minskade men det betyder inte att selen inte kan spela en roll. Kanske gäller som vi sett i andra studier att kombinera fler åtgärder? Fler studier kommer förhoppningsvis att ge större klarhet. 

Sköldkörtelns funktion

En studie av selen, återigen tillsammans med myoinositol, visade att TSH kunde normaliseras tillsammans med att T3 och T4 ökade. Patienterna rapporterade också en bättre livskvalitet (4). 

Ögonsjukdom

Patienter med aktiv, mild oftalmopati kan minska symtom med selentillskott. Troligen bidrar också selen till en bättre livskvalitet för dig med ögonsjukdom (5). 

Kan jag ta selen tillsammans med Levaxin?

Ja, det går bra att ta selen och Levaxin tillsammans. Selen påverkar vare sig upptag eller effekt av Levaxin.

Hur mycket selen ska jag ta? 

De vanligaste rekommendationerna är max 200 mcg per dag. Det beror på att selen i för höga nivåer är toxiskt. Tänk på att justera din dos om du äter mat som innehåller mycket selen, som paranötter. Selen finns även i fisk och skaldjur, kött, ägg och spannmål. Paranötter från Brasilien är otroligt rika på selen. Cirka 3 per dag ger hela dagsbehovet av selen men innehållet av selen kan förstås variera.

Vilket form av selen är bäst?

För bästa upptag och effekt i kroppen välj selenocystein eller selenometionin. 

Slutsats selen och sköldkörteln

Selen är ett viktigt näringsämne för sköldkörteln. Det behövs dels för att vi ska kunna bilda sköldkörtelhormoner men också för att minska risken för sjukdom i sköldkörteln.

Få gärna i dig 200 mcg selen per dag, det har i studier haft god effekt på sköldkörtelhälsa. Selen är även hjälpsamt vid den ögonsjukdom som är vanlig om du har hypertyreos.

Om du äter mycket paranötter (cirka 3 per dag ger hela dagsbehovet av selen men innehållet kan förstås variera), fisk och skaldjur, kött, ägg och spannmål bör du beräkna ditt intag av selen innan du tar tillskott.

Nyfiken på mer?

Är du en av dem som vill veta mer om livsstilens påverkan på din hälsa? På min egen väg till läkning lärde jag mig massor om sjukdomen, vad den gör med hälsan och hur vi kan återhämta oss bäst. Som journalist och författare kändes det naturligt att sammanställa det i boken Efter Graves – Din väg till läkning. Jag hoppas att informationen ska komma dig till nytta.

Källor

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12611611/ 
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2022.1067029/full 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29092078/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331475/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21591944

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Trött och hjärndimmma? […]

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.