Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

Sköldkörteln och trötthet – 4 orsaker utöver fel mediciner

Katarina Fornander

Trötthet är ett av de vanligaste symtomen på att sköldkörteln inte fungerar som den ska. De flesta antar att med rätt medicinering blir allt bra, men det är inte alltid så enkelt. Här får du veta andra möjliga orsaker till din trötthet. 

Att trötthet och sköldkörtelbesvär går hand i hand är inte så konstigt. Det aktiva sköldkörtelhormonet, T3, går rakt in i cellerna och driver på vår energiproduktion. Produktionen sker i vad som kallas mitokondrier, cellernas energifabriker. Utan sköldkörtelhormon rullar inte maskineriet som det ska. Så enkelt är det. 

Trötthet är vanligt både hos dig som har hypotyreos, för låg produktion av sköldkörtelhormoner, och hypertyreos, för hög produktion av sköldkörtelhormoner. 

Ofta har vi uppfattningen om att med rätt medicinering kommer tröttheten att vara ett minne blott. Kanske har du blivit besviken när du fått prova medicin, eller kanske byta till en annan, och du är fortfarande förlamande trött? Varför kan det vara så? 

1. Du behöver individanpassa behandlingen

En stor andel av alla med hypotyreos blir inte hjälpta av enbart Levaxin. Alla orsaker till det är inte helt klarlagda men en viktig pusselbit är att Levaxin enbart består av hormonet T4. Det är ett förstadium till det aktiva T3 som är det hormon med effekt på vår energi. Det är mycket vanligt att kvinnor som får prova behandling med T3, oftast i form av Liotyronin, beskriver det som att “någon har tänt lampan”.

T4 behöver konverteras till T3, till största delen sker det i levern. Men det fungerar inte för alla, beroende på gener, livsstil eller andra orsaker. Studier visar att personer som behandlas med Levaxin har lägre kvot av T3 till T4 än normalbefolkningen. Därför är den här punkten, att få rätt behandling, helt grundläggande för bättre energi. 

Lösningar: 

Prova ut en medicinering som är anpassad för dig. Har du idag inte en lyhörd läkare som är villig att diskutera, byt. Prata med andra patienter, till exempel i grupper på Facebook för tips eller prata med grannar. 

Läs på om alternativen. Genom att fylla i din e-postadress nedan kan du få en gratis e-bok med mer information om hur du tar reda på om du har rätt behandling och hur du kan konvertera mer T4 till T3.

2. Din återhämtning fungerar inte tillräckligt bra

Vi klarar av mycket stress men om återhämtningen inte fungerar hamnar vi i en spiral av trötthet, som leder till sämre återhämtning, som leder till mer trötthet. Du fattar. 

Med återhämtning menas att ditt autonoma nervsystem, den del av nervsystemet som sköter andning, tarmrörelser, hjärtslag, inte är flexibelt. Autonoma nervsystemet består av två delar, den del som står för kamp och flykt och den del som står för lugn och ro. 

Både vid hypotyreos och hypertyreos försvagas den lugnande delen av nervsystemet och du kan inte komma ner i varv ordentligt. Det här gör att du ständigt är mer “på”, både när du sover och när du är vaken. Tröttheten kommer som ett brev på posten. 

Lösningar: 

Stärk din vagusnerv, den största nerven som står för lugn och ro. Välj aktiviteter som: 

 • Tillbringa tid i naturen
 • Njut av dina relationer
 • Yoga och andra mindbodytekniker
 • Stärk din diafragma. Vid hypotyreos är diafragma, vår viktigaste muskel för andning försvagad. Kan vi inte andas effektivt skickar det signaler om stress till hjärnan. 

Skippa kaffe och alkohol helt. Nu kanske du tänker “men jag är helt beroende av kaffe och alkohol för att vakna till och slappna av”. Bara det är en stark signal om att ditt nervsystem inte är i balans. Släpper du fram din naturliga rytm, utan kaffe och alkohol, kommer du att bli piggare på morgonen och med avslappnad på kvällen utan substanser. Det här kanske låter väldigt hurtigt men hitta yogapass på 10 minuter på youtube som är anpassade för energi eller avslappning. De kan fylla samma funktion.  

Meditation har en särskild plats här eftersom det också kan förbättra hur din hjärna behandlar stress och avhjälpa den hjärntrötthet många av oss lider av. Hitta en som du tycker om och gör varje dag. 

3. Du har näringsbrister 

Näringsbrister är vanliga vid sköldkörtelsjukdom och leda till trötthet. Har du för höga värden, kan din näring förbrukas för snabbt. Låga värden kan leda till att näringsupptaget inte fungerar som det ska. Några av de vanligaste näringsbristerna är: 

Lösning

Ät näringrika livsmedel som du tillagar själv. Så försäkrar du dig om att maten du äter innehåller mesta möjliga näring.

Underlätta matsmältningen. Äppelcidervinäger, 1 msk innan måltid, kan vara ett toppenbra sätt att hjälpa matsmältningen. Välj gärna en som är raw/opastöriserad och ofiltrerad (eller lätt filtrerad) för att få goda bakterier på köpet. Saltsyra och matsmältningsenzymer är andra alternativ.

Välj en bra multivitamin och mineral. Tyvärr finns det många produkter där ute som inte håller måttet. Näringsämnen kan finnas i olika former som är olika lätta för kroppen att ta upp eller använda sig av. Det är svårt att förstå hur det kan vara så, men i många tillskott har den billigaste formen använts och den är helt enkelt inte användbar för din ämnesomsättning. Är det en fråga om att du inte har råd, välj ett dyrare kosttillskott som du tar mer sällan eller i lägre daglig dos för att burken ska räcka längre. Många billiga tillskott är tyvärr helt bortkastade pengar. PS. Testa alltid järnnivåer innan du tar tillskott. D-vitamin behöver du testa om du vill optimera nivåerna eller ta höga doser. Läs mer i artikeln om D-vitamin.

4. Du behöver städa din sömn 

Sköldkörtelhormoner styr vår sömn och när de är i obalans rubbas den. Med för mycket hormoner, hypertyreos, kan du inte sova och har inte samma återhämtande sömn vilket leder till trötthet på dagarna. Med för lite hormoner, hypotyreos, är det svårare att somna och du sover för lite. Generellt är personer med hypotyreos mindre nöjda med sin sömn.  

Det luriga är att även om vi fått ordning på hormonerna kan den dåliga sömnen hänga kvar. Du har vant dig med en tupplur på eftermiddagen eller dricker kaffe alldeles för sent. Det du behöver då är en omställning av din sömn. 

Lösning: 

Praktisera sömnhygien. Du har säkert hört dessa sömntips förut men de är värda att upprepa: 

 • Sovrummet ska vara mörkt
 • Inga snarkande partners bredvid dig. Byt sovrum om du behvöver. 
 • Svalt i rummet men varmt under täcket. 
 • Om du brukar vakna mitt i natten, prova att äta något precis innan läggdags som består mest av protein och fett. 
 • Ha en fast tid du går och lägger dig. 
 • Brukar du störas av en full blåsa? Prova att dricka mindre på kvällen. 

Fler tips för din sömn, inklusive tillskott, hittar du i artikeln speciellt inriktad på sömn. 

5. Du tränar för hårt – eller inte alls 

Det är så lätt att falla in i samhällets bild av vad “rätt” rörelse är. Gärna hårt, långt och svettigt. Men för många av oss med sköldkörtelbesvär fungerar inte träningen som förut. Inom forskningen kallas det “träningsintolerans” och antyder att vi inte längre “tål” träningen lika bra. Det beror dels på att nervsystemet inte är i balans, men vid kan även ha andra orsaker när du inte har rätt sköldkörtelhormonvärden:

 • Minskat blodflöde till muskler gör att du inte får syre och näring till mitokondrierna
 • Problem att använda fett som energikälla
 • Beroende av glykogen i muskeln för energiproduktion, som snabbt kan ta slut
 • Mitokondrierna fungerar inte som de ska. 

Du vet att du tränat för hårt när: 

 • Du får svårt att sova på natten eller 
 • Du sover mer än du brukar och är fortfarande trött 
 • Du ofta blir sjuk med förkylning eller liknande
 • Du känner att din puls är hög långt efter passet
 • Du upplever inte att träningen ger dig energi – snarare blir du orkeslös
 • Du får påverkan på humöret, känner dig lättirriterad, orolig eller stressad

Många med hypotyreos och hypertyreos tränar istället inte alls. Det är vanligt bland patienter att uppleva att hindren för att träna är höga – kanske på grund av vår bild av vad träning “på riktigt” är? Sådana hinder kan vara andra sjukdomar, att den egna fysiken inte är tillräckligt god eller att orken inte är densamma. Det vanligaste hindret är att uppleva att den egna fysiken inte är tillräckligt god för att röra på sig. 

När är det säkert för dig med hypertyreos att börja träna igen? Läs mer här.

Lösning: 

Hitta en lugnare träningsform. Oavsett hur du tränat förut, behöver din kropp just nu en mer närande och återhämtande typ av träning. Istället för löpning och tabata-intervaller tänk promenader och yoga. 

Överväg styrketräning. Styrketräning har många fördelar och är ofta förbisett av oss kvinnor. Många som inte tolererar annan träning kan ofta finna ett styrkeprogram som fungerar. Börja med kroppsvikten och bygg vidare därifrån. En bonus är att styrketräning förbättrar sömnen mer än konditionsträning.

Kom igång. Har du inte tränat alls på länge? Se till att göra det roligt och enkelt. Strunta i alla “måsten” och satsa på att hitta något du faktiskt gör. En övning du gör varje dag blir 7 på en vecka, 10 minuters promenad blir 60 minuter och så vidare. Välj en tidpunkt på dagen och bestäm vad du ska göra. Det är lättare att etablera en vana om du bestämmer dig för att göra den på morgonen. Framåt eftermiddagen brukar vår viljestyrka vara mindre. 

BONUS: Din trötthet är biverkningar från andra mediciner

Det är ofta inte bara läkemedel för sköldkörteln vi tar. Kanske har du flera mediciner för olika symtom eller sjukdomar. Kom ihåg att vanliga biverkningar av läkemedel är trötthet. Här är några mediciner som alla kan orsaka trötthet: 

 • Statiner
 • Antidepressiva, inkl SSRI
 • Antihistaminer
 • Betablockerare. 

Alla dessa är vanliga att ta när du har sköldkörtelbesvär. 

Lösning: 

Se över din behandling. Diskutera med din läkare och få hjälp att reda ut vilka mediciner du har och som kan bidra till din trötthet. Fråga efter alternativ och be om förslag på livsstilsförändringar du kan göra för att förhoppningsvis kunna minska läkemedelsanvändning.

PS. Vill du veta mer om hur du kan må bättre efter hypertyreos? I boken ”Efter Graves- Din väg till läkning” får du veta lära dig om hur sjukdomen påverkar hälsan – och vad du kan göra för att bli återställd.

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.