Fysiomedia

Sök
Stäng denna sökruta.

Inflammation vid sköldkörtelsjukdom – Den viktigaste faktorn?

Katarina Fornander

Vi tänker inte alltid på det, men för de flesta av oss med sköldkörtelsjukdom är det immunförsvaret och tillhörande inflammation som ligger bakom hormonrubbningen. Men kan vi påverka inflammationen för att på så sätt må bättre? 

Både den vanligaste orsaken till hypotyreos, Hashimotos tyreoidit, och hypertyreos, Graves sjukdom är autoimmuna. Det innebär att bakom de förändrade värdena av sköldkörtelhormoner ligger immunförsvarets attack på den egna vävnaden. 

Det kommer att ta tid innan eventuella behandlingar för att modulera immunförsvaret är godkända vid sköldkörtelsjukdom. Men vi behöver inte vänta på möjligheten att dämpa inflammation – det kan vi göra med kost och livsstil. 

För att vara helt tydlig är det mycket viktigt att säga att det inte finns någon forskning kring att en antiinflammatorisk livsstil kan 

1) minska risken för att sköldkörtelsjukdom, hypo- eller hypertyreos, uppkommer eller 

2) förebygga återfall av Graves. 

Här kan du läsa om vad man vet om faktorer som påverkar sjukdomen. 

Däremot finns det många personliga berättelser från kvinnor som har märkt en tydlig förbättring i hur de mår med hjälp av antiinflammatoriska insatser. Det finns också mindre studier som tyder på att det är en hjälp.

Antiinflammatorisk livsstil 

Kanske har du hört begreppet antiinflammatorisk kost? Det baseras på kunskapen om att det vi äter kan öka eller minska förekomst av inflammation i kroppen. 

Bär, nötter, kryddor och fisk är alla exempel på antiinflammatoriska livsmedel. 

Chips, godis och läsk är istället exempel på inflammatoriska livsmedel. Läs mer om kost vid hypertyreos här. 

Men du behöver inte begränsa dig till att använda kosten som ett antiinflammatoriskt verktyg. Här är annat som kan dämpa inflammation: 

  • Rör på dig regelbundet och på ett sätt som passar din kropp. 
  • Prioritera din sömn
  • Minska stress och öka avslappnande aktiviteter som yoga och meditation. 
  • Sluta röka. Extra viktigt eftersom det är kopplat till inflammation i allmänhet och Graves i synnerhet. Även risk för ögonsjukdom ökar vid rökning. 
  • Minska alkoholintag. De senaste riktlinjerna kring alkohol säger att det inte finns några hälsofördelar med alkohol, inte ens måttligt drickande. 
  • Undvik miljögifter som stör hormoner och ökar inflammation. 

Interleukin-6 har en roll i sköldkörtelhälsa 

Interleukin-6 (IL-6) är ett kroppseget ämne som anses vara mycket viktigt vid uppkomst av autoimmuna sköldkörtelsjukdomar. Det utsöndras från celler och styr många processer i kroppen, inklusive immunförsvar och inflammation. Höga nivåer har visat sig spela stor roll vid sköldkörtelsjukdom.

OBS! Följande kan kännas som överkurs och är egentligen inte nödvändiga för att använda dig av knepen för minskad inflammation – scrolla ner för att komma direkt till det praktiska.

Sköldkörtelhormoner reglerar inflammation på cellnivå. Har vi för mycket eller för lite rubbas balansen och inflammation uppstår (1). Studier har visat att IL-6-nivåerna kan vara förhöjda både vid Graves och Hashimotos. Inflammation spelar en betydande roll till varför autoimmun sjukdom uppkommer, och IL-6 är en av de cytokiner som är involverade i denna inflammation. Det är dock inte alla som har förhöjda nivåer, och mycket är ännu kvar att förstå kring rollen som IL-6 spelar för sköldkörteln. Det finns också en genetisk komponent här i och med att en del personer har gener som gör att de tenderar att ha högre IL-6 än andra (1).

IL-6 brukar också att vara högre efter menopaus än innan, vilket speglar att inflammation ökar generellt med åldern (2). Viktiga orsaker till det är lägre nivåer av antioxidanter och att det blir svårare att reglera immunförsvaret (3).

IL-6 är också inblandat i den förlust av benmassa vi ser vid sköldkörtelsjukdomar. Högre nivåer leder till en större nedbrytning av ben, har man sett i studier med hypertyreospatienter (4). 

Till sist är IL-6 en viktig faktor i att Graves ögonsjukdom uppkommer och studier med läkemedel som bromsar ämnet har visat positiva resultat.

IL-6 kidnappar T3

IL-6 kan även reglera det aktiva sköldkörtelhormonet T3 genom att binda till det och inaktivera det. En funktion som är viktig vid en akut situation, som en infektion då kroppen behöver spara på sina resurser genom att sänka ämnesomsättningen. Hur går det då till när IL-6 sänker T3? Inflammation orsakad av IL-6 leder till ökad oxidativ stress, något som kan minska aktiviteten i D1 och D2 – de enzymer som utför omvandling av T4 till T3 i kropp och hjärna (5). Det kan även öka aktiviteten i D3 – ett enzym som kan omvandla T4 till det inaktiva rT3 och T3 till T2 som också är biologiskt inaktivt (6).

Om du har hypotyreos eller behandlas med block and replace, kan höga nivåer av IL6 minska mängden aktivt hormon som är tillgängligt för cellerna. Det i sin tur kan ge ytterligare symtom av hypotyreos och i praktiken har de patienter med högre IL-6 och högre doser av hormonersättning, visar en studie (7). 

I en cellstudie kunde behandling med N-acetyl-cystein (en byggsten i en av kroppens viktigaste antioxidanter) förebygga att IL-6 minskade omvandlingen till T3 – något som ger oss en ledtråd till vad vi kan göra åt saken. Läs mer under rubriken “minska IL-6 naturligt”.

IL-6 är uppenbarligen viktigt för att reglera mängden sköldkörtelhormoner i kroppen. När vi har högt TSH kan celler, inklusive sköldkörtelceller, stimuleras till att öka sin produktion av IL-6 (8, 9). I normala fall är det ett exempel på hur kroppen hela tiden vill bibehålla sin jämvikt i normala fall ska ett högt TSH, när allt fungerar som det ska, resultera i ett högt T3. Men reglerna sätts ur spel när vi har en autoimmun sjukdom som förstör sköldkörtelns normala funktion. Det leder istället till en ond spiral:

  1. Vi får ett högt TSH som beror på att sköldkörtelvävnaden inte fungerar som den ska och
  2. Hög inflammation på grund av autoimmunitet minskar ytterligare nivåerna av T3 vilket i sin tur driver upp TSH ytterligare. 

Inflammation är alltså en möjlig orsak till att behandlingen inte räcker till för många och forskare menar att det är viktigt att titta på nivåerna av IL-6 för att se vem som har behov av individanpassad behandling (10). 

Med behandling kan dock IL-6 minska i och med att TSH sjunker (10). Hos de patienter med Graves sjukdom där nivåerna inte sjunker, kunde man i en studie se att återfallsrisken var högre (11).

Minska IL-6 naturligt – Inga nyheter

Du kommer inte bli överraskad av något av livsstilsråden kring hur du ökar dina nivåer av IL-6. Som alltid gäller det att röra på sig, äta nyttigt och återhämta dig. Men här får du ändå en påminnelse sett ur linsen av IL-6. 

Sömn. När du sover är sömnhormonet melatonin högt och just melatonin har förmågan att sänka IL-6. 

Kost. Att äta snabbmat som innehåller processade ingredienser och mycket socker är förknippat med högt IL-6 (12). Å andra sidan visar studier att personer som följer en medelhavskost – rik på fibrer och polyfenoler från nötter, baljväxter, frukt och grönsaker – vanligtvis har lägre IL-6-nivåer (13).

Annan livsstil. Yoga och meditation är båda antiinflammatoriska, delvis för att de minskar nivåerna av IL-6 (14).

Fysisk aktivitet. IL-6 har två ansikten och kan vara inflammatoriskt å ena sidan men antiinflammatorisk å andra sidan. Den antiinflammtoriska varianten av IL-6 utsöndras från dina muskler när du är fysiskt aktiv. 

Att vara fysiskt aktiv kan vara utmanande för dig med sköldkörtelsjukdom. Energin finns kanske inte där eller träningen ger inte lika mycket som förut. Kom ihåg att all rörelse räknas och när du fått grönt ljus från din läkare att vara fysiskt aktiv kan du prova dig fram till vad som fungerar för dig. 

Tillskott 

Nigella – Svartkummin

Det finns inga studier på att svartkummin kan minska IL-6 hos patienter med sköldkörtelsjukdom. Det finns dock studier som visar att det gör det hos patienter med en annan autoimmun sjukdom, reumatoid artrit som också är vanligt tillsammans med sköldkörtelsjukdom (15). 

En studie med hyportyreospatienter resulterade i att tillskott av svartkummin minskade BMI och antikroppar mot sköldkörteln samtidigt som T3 ökade. Det här är intressant eftersom de vanligaste sköldkörteldiagnoserna är autoimmuna och drivs av antikroppar mot sköldkörteln.

Dosen var 2 gram svartkumminpulver per dag i 8 veckor (björn). Det kan bli billigare för dig att köpa frön och mala själv. 

Pycnogenol

Pycnogenol utvinns från tallbark och är en kraftfull antioxiderant med antiinflammatoriska egenskaper. Den kan minska inflammation inklusive minska IL-6, stötta immunsystemet och minska oxidativ stress. Men vilka resultat har man sett för personer med sköldkörteldiagnoser? 

En studie som gjorts visar att den oxidativa stressen minskade efter 30 dagars intag av 100 mcg pycnogenol per dag (16). Även om varken mätningar på inflammation generellt eller IL6 specifikt indikerar det att inflammation har minskar. I framtiden får vi förhoppningsvis veta mer om hur pycnogenol kan påverka sköldkörteln. 

Aloe Vera 

Aloe vera har blad som innehåller en klar gel som består av 99 procent vatten. Den återstående procenten innehåller många näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler, enzymer och aminosyror. Aloe vera är mest känt för hud och matsmältningsbesvär men har också dokumenterade effekter på inflammation och sköldkörteln. 

En liten studie visade att kvinnor med hypotyreos som drack 50 ml aloe verajuice per dag minskade TSH och antikroppar mot TPO, något som indikerar att immunförsvaret lugnat ner sin attack på sköldkörteln (17). 

Däremot mätte man inte andra inflammatoriska markörer, men andra studier bekräftar att aloe vera kan minska IL-6 (18).

Omega-3 

För omega-3 finns ingen data på att det kan förbättra sköldkörtelfunktionen. Men att det kan balansera immunförsvaret, minska inflammation generellt och IL-6 specifikt är helt klart (19,20). 

Probiotika 

Det ska sägas att just nu finns inte några tydliga bevis för att probiotika kan påverka vare sig autoimmuniteten eller sköldkörtelns funktion. Några studier har gett försiktigt positiva resultat men fler studier behövs. 

Att goda bakterier kan minska IL-6 är det ingen tvekan om och en studie där patienter med depression fick ett tillskott av flera stammar laktobaciller och bifidobakterier minskade sitt genuttryck av IL-6 jämfört med placebo (21).  

En svensk studie såg också att goda bakterier kan ta inflammatoriskt IL-6 och omvandla det till den antiinflammatoriska varianten av ämnet (22). 

Referenser

1

Erge E, Kiziltunc C, Balci SB, Atak Tel BM, Bilgin S, Duman TT, Aktas G. A Novel Inflammatory Marker for the Diagnosis of Hashimoto’s Thyroiditis: Platelet-Count-to-Lymphocyte-Count Ratio. Diseases. 2023 Jan 22;11(1):15. doi: 10.3390/diseases11010015. PMID: 36810529; PMCID: PMC9944872.

2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12431386

3

https://academic.oup.com/endo/article/149/6/3062/2455199

4

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6457053

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043466606002262

6

Huang SA. Physiology and pathophysiology of type 3 deiodinase in humans. Thyroid. 2005 Aug;15(8):875-81. doi: 10.1089/thy.2005.15.875. PMID: 16131330.

7

https://www.jci.org/articles/view/44678

8

https://academic.oup.com/endo/article/149/6/3062/2455199

9

https://joe.bioscientifica.com/view/journals/joe/127/2/joe_127_2_023.xml

10

https://www.endocrine-abstracts.org/ea/0011/ea0011p844

11 https://academic.oup.com/jcem/article/109/3/827/7281824 

12

Yeo, R., Yoon, S. R., & Kim, O. Y. (2017). The Association between Food Group Consumption Patterns and Early Metabolic Syndrome Risk in Non-Diabetic Healthy People. Clinical Nutrition Research, 6(3): 172–182.

13

Maggio, M., Guralnik, J. M., Longo, D. L., & Ferrucci, L. (2006). Interleukin-6 in Aging and Chronic Disease: A Magnificent Pathway. The Journals of Gerontology, 61(6): 575–584.

14

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7594262

15 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8539759/

16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112739/

 17 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31099529/

18 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842288/ 

19 https://core.ac.uk/download/pdf/191643815.pdf

20 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35249562/

21 https://link.springer.com/article/10.1007/s10741-023-10327-0 

22 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551871/ 

23 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551871/ 

24 Karlsson, M., Scherbak, N., Khalaf, H., Olsson, P-E., Jass, J. (2012)  Substances released from probiotic L. rhamnosus GR-1 potentiate NF-kB activity in E. coli – stimulated urinary bladder cells. FEMS Immunol. Med. Microbiol.66:147-156. 

FLER ARTIKLAR OM SKÖLDKÖRTELN

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Jod eller inte […]

Om Senaste inläggen Katarina Fornander Katarina har en Medicine Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. 2014 blev hon sjuk i Graves och är sedan 2017 friskförklarad. Som journalist och författare är hennes mål att ge verktyg för att må bättre till alla med autoimmun sköldkörtelsjukdom. Senaste inläggen av Katarina Fornander (se alla) Jod eller inte […]

Om du har sköldkörtelsjukdom kanske du har funderat på om jod är bra för dig eller inte? Vissa menar att inget jod alls är det enda rätta för att må bättre, medan andra istället förespråkar stora mängder jod. Här får du veta mer om hur jod fungerar i sköldkörteln och om det kan vara en bra idé att undvika.

En norsk studie om Graves 25 år senare visar på flera hälsoutmaningar men när vi vet var hindren ligger kan vi motverka dem. Här får du veta vad du ska tänka på.